Dostupni linkovi

Utvrđen prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca 


Protest demobilisanih boraca u Sarajevu

Vlada Federacije BiH je, na sjednici u četvrtak u Mostaru, utvrdila i u po hitnom postupku Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih obitelji, navodi se u izvještaju Fene.

Demobilisanim borcima se, u smislu ovog zakona, smatra pripadnik Armije Republike BiH, Hrvatskog vijeća obrane i policije nadležnog organa unutarnjih poslova, koji je sudjelovao u pripremama za obranu ili u obrani BiH od 18. 9. 1991. do 22. 4. 1996. godine, a minimalno godinu dana.

Demobilisanim borcem dobrovoljcem smatra se i osoba koja je, u istom periodu, kao maloljetna, dobrovoljno stupila u oružane snage, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Demobilisani borci i članovi njihovih obitelji mogu ostvariti više prava na osnovu novog zakona. Riječ je o pravima na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inozemstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, troškove prijevoza za liječenje u drugom kantonu i besplatno liječenje PTSP-a.

Također su osigurani povoljniji uvjeti i prioritet pri zapošljavanju, pomoć u slučaju smrti, novčana egzistencijalna naknada, prijevremeno povoljnije umirovljenje i duži godišnji odmor po osnovu sudjelovanja u oružanim snagama.

Egzistencijalnom novčanom naknadom bit će obuhvaćeni demobilisani borci koji imaju 57 godina i stariji, a koji su najmanje jednu godinu bili sudionici u oružanim snagama, najmanje jednu godinu na zavodu za nezaposlene i koji nemaju nikakvih drugih prihoda.

Među pravima su i stambeno zbrinjavanje, subvencioniranje naknada za pogodnost, za dodijeljeno gradsko građevinsko zemljište i za uređenje građevinskog zemljišta. Tu su i dodjela sredstava za održivi povratak, besplatni priključak na infrastrukturne mreže (voda, električna energija, plin), prednost pri smještaju u umirovljeničke domove i gerontološke centre, osiguranje povoljnijih uvjeta školovanja, izdavanje identifikacijske kartice razvojačenog branitelji te besplatna pravna pomoć.

Uz ta prava, propisana je i javna objava jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata.

Federalno ministarstvo finansija danas je zaduženo da, s ciljem osiguranja sredstava za provedbu Zakona, u najkraćem roku pripremi rebalans federalnog proračuna za 2019. godinu kako bi i on bio upućen Parlamentu FBiH po hitnoj proceduri.

Kako je predviđeno, primjena Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih obitelji počinje 1. 7. 2019. godine, uz istovremen prestanak važenja sporazuma postignutog između Vlade FBiH i braniteljskih udruga o dostignutom razini sredstava u proračunu FBiH na poziciji resornog ministarstva namijenjenih za rješavanje prioritetnih zahtjeva braniteljskih kategorija.

Vlada FBiH danas je zadužila rukovoditelje federalnih organa da povuku naloge za isplatu po osnovu tužbi zaposlenika, navodi se u priopćenju.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG