Dostupni linkovi

Dodik: Predsjedniku VSTS-a namještena afera o primanju mita


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u srijedu da je predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) "namješten" skandal o primanju mita da bi uticao na krivične istrage.

Dodik je novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da je Milan Tegeltija ušao u VSTS sa "visokom ambicijom da uvede red".

"I kao svi što dolaze sa tom ambicijom, završava na ovaj način, lažnim optužbama, vjerujem. Ovo je sve izgubilo smisao", rekao je on.

Dodik je rekao da je lično protiv VSTS-a, jer je, kako je ocijenio, ta institucija vanustavna.

"Ne može jedna grupa ljudi da formira i imenuje sve sudije i tužioce u BiH. Ovo je nakaradno, ovo ništa ne valja. Ja hoću da sudije i tužioci imaju odgovornost. Najveće urušavanje pravosudnog sistema uradile su sudije i tužioci", rekao je Dodik.

Predsedavajući Predsedništva BiH potom je izvrijeđao novinara Žurnala Avdu Avdića, koji je objavio priču o predsjedniku VSTS-a, optuživši ga da radi za obavještajnu službu.

Na negodovanje novinara, Dodik mu se izvinio.

U današnjem tekstu Žurnala navodi se da je za predsjednika VSTS-a Milana Tegeltiju, inspektor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) iz Banjaluke Marko Pandža preuzeo 2.000 KM (oko hiljadu eura), da, kako se tvrdi u tesktu, ubrza istragu za biznismena Nermina Aleševića iz Velike Kladuše.

U tekstu su objavljeni transkripti razgovora inspektora SIPA-e Marka Pandže i biznismena Nermina Aleševića, te predsednika VSTS-a Milana Tegeltije sa Aleševićem, u kojima Tegeltija obećava da završiti predmet u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Danas je objavljen drugi tekst o ovom skandalu.

Tegeltija je juče najavio tužbu za klevetu protiv novinara Avdića i Žurnala, a iz tog portala je odgovoreno da posjeduju dokaze za sve napisano u tekstovima.

Za sutra je najavljena vanredna sednica VSTS, a na dnevnom redu sjednice je samo jedna tačka - Informacija predsjednika VSTS-a BiH.

XS
SM
MD
LG