Dostupni linkovi

Glavni pretres protiv Gorana Salihovića nije održan


Goran Salihović, bivši Glavni tužioc Tužilaštva BiH , arhivski snimak
Goran Salihović, bivši Glavni tužioc Tužilaštva BiH , arhivski snimak

Glavni pretres u predmetu Gorana Salihovića, bivšeg glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nije danas održan u Opštinskom sudu u Sarajevu.

Rifat Konjić, Salihovićev advokat izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako je dobio podnesak postupajućeg sudije u kojem je navedeno da se glavni pretres u predmetu njegovog klijenta danas neće održati.

„Nisu navedeni nikakvi razlozi. Mislim da je sud shvatio da nije nadležan i da će nešto preduzeti da se to razriješi. Mi tvrdimo da sud treba postupati po zakonu, a po zakonu ovaj predmet na osnovu optužnice ne može biti pred Općinskim sudom“, kaže Konjić.

Optužnicu protiv Salihovića podiglo je Tužilaštvo BiH u novembru 2018. godine.

Tereti se da je pribavio imovinsku korist u iznosu većem od 50.000 maraka, odnosno da je, kao glavni tužilac Tužilaštva BiH, od februara 2013. do septembra 2016. godine postupao suprotno Odluci o uslovima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, čime je prekoračio limit potrošnje u zemlji i inostranstvu na mjesečnom nivou.

Bivši glavni tužilac je krajem januara 2019. negirao krivicu u Sudu BiH, a ubrzo nakon toga je Državni sud donio rješenje kojim se postupak protiv njega prenosi na sarajevski Opštinski sud zbog, kako je navedeno, osiguranja “nepristrasnog i pravičnog suđenja”.

XS
SM
MD
LG