Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sidran se susreo sa Makronom u Francuskoj


Abdulah Sidran

Bosanskohercegovački književnik i akademik Abdulah Sidran, nalazi se u Parizu gdje se danas zajedno sa još tridesetak svjetskih intelektualaca susreo sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom, prenosi regionalna televizija N1.

Susret kojem Sidran prisustvuje organizovan je na inicijativu francuskog filozofa i pisca Bernard-Henrija Levyja.

Na ručku u Jelisejskoj palati prisustvuju potpisnici Manifesta, kojeg je Lévy napisao početkom januara ove godine, a kojeg je potpisalo još 29 pisaca među kojima su Orhan Pamuk, Milan Kundera, Salman Rushdie, Abdulah Sidran. U ovom proglasu upozorava da se Evropa nalazi u opasnosti i da je sada potrebno boriti se za ideju Evrope prije no što nestane u valovima populizma.

Susret evropskih intelektualaca u Francuskoj održava se par dana pred početak izbora za Evropski parlament za koje postoje predviđanja da bi moglo doći do porasta podrške desničarskih stranaka.

Uz Sidrana na ručku će, između ostalih, biti Claudio Magris (Italija), Fernando Savater (Španija), Jens Christian Grondahl (Danska), Agnes Heller (Mađarska), Rob Riemen (Holandija), Simon Schama (Engleska), Peter Schneider (Njemačka), David Grossman (Izrael), Anne Applebaum (SDA), Adam Zagajewski (Poljska) i drugi.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG