Dostupni linkovi

MMF: Srbija sprovela mnoge ključne reforme, neke sa kašnjenjem


Predstavnici MMF sa srpskim dužnosnicima u Beogradu
Predstavnici MMF sa srpskim dužnosnicima u Beogradu

Misija Međunarodog monetarnog fonda (MMF) ocenila je da Srbija ima snažan ekonomski rast, da opada javni dug, da je inflacija niska i stabilna i da su mnoge ključne reforme sprovedene, mada neke sa kašnjenjem.

"Raspoloživi fiskalni prostor treba da se iskoristi za kapitalnu potrošnju, uz primenu rigoroznih postupaka selekcije i ocene kako bi se maksimalno podržao stabilan rast", navela je misija MMF-a u saopštenju na kraju posete Srbiji povodom druge revizije u okviru novog savetodavnog aranžmana.

Šef ove misije Jan Kejs Martejn, rekao je da je markoekonomska situacija stabilna, da se fiskalna disciplina održava, da se dve godine za redom beleži suficit.

On je rekao i da projekcije rasta u 2019. godini iznose 3,5 procenata, uz očekivano ubrzanje rasta tokom druge polovine godine zbog snažnih stranih direktnih investicija, daljih javnih investicija i očekivanog oporavka u zemljama trgovinskim partnerima.

Inflacija će se kretati u okviru donje polovine ciljanog koridora, dok se očekuje umereno povećanje udela deficita bilansa tekućih transakcija u BDP-u, koji će i dalje biti potpuno pokriven stranim direktnim investicijama, navode u MMF-u.

U cilju podrške rasta u srednjoročnom periodu preporuka MMF-a je da je neophodno stvaranje radne snage koja može u potpunosti da učestvuje u modernoj ekonomiji, zatim unapređenje poslovnog okruženja i jačanje korporativnog upravljanja u državnim i javnim preduzećima.

Po nalazima misije MMF-a, Srbija dogovoreni program sprovodi prema planu i svi kvantitativni ciljevi za kraj marta 2019. su ispunjeni.

XS
SM
MD
LG