Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija zbrinula 250 dece migranata bez pratnje roditelja


Ilustrativna fotografija

Srbija je zbrinula 250 dece koja su bez pratnje odraslih u zemlju došla tokom migrantske krize, izjavio je Dragan Vulević, savetnik u Ministarstvu Srbije za rad i socijalna pitanja.

On je rekao da je to ministarstvo početkom velikog izbegličkog talasa kroz Srbiju u maju 2015. godine preduzelo neophodne mere za zaštitu maloletnika koja putuju sami, odnosno sa kojima nisu roditelji ili druge starije osobe.

„Tada smo doneli novu instrukciju koja je bila zasnovana univerzalnom principu da svako dete koje se nađe na teritoriji Srbije, bez obzira na pravni osnov borakva, uživa istu zaštatu kao i svako dete bez roditeljskog staranja. Tako smo uspeli da im obezbedimo zdravstvenu zaštitu i egzistencijalne uslove“, naveo je Vulević.

Dragan Vulević naglasio je da je kasnije proširen sistem socijalne zaštite kako bi se što pre prepoznala deca bez pratnje starijeg lica, tako da je znatno skraćeno to vreme koje je bilo i do 48 sati. On je saopštio da je kroz Srbiju tokom migrantske krize prošlo između 750.000 i 1.000.000 izbeglica.

Ovi podaci saopšteni su na konferenciji u Beogradu pod nazivom "Deca nisu na prodaju", u okviru projekta nevladinog udruženja Atina i međunarodne organizacije Save the Children, u cilju sprečavanja trgovine decom i iskorišćavanja u seksualne svrhe.

Erik Reho, prvi sekretar Ambasade Švedske u Srbiji, naglasio je da je u sprečavanju trgovine decom najvažnija saradnja nadležnih. "Zajednički rad država, institucija i nevladinih organizacija osnovni je uslov za prevenciju i efikasno sprečavanje trgovine decom, iskorišćavanje i prostituciju", rekao je Reho. Prema podacima beogradske NVO Atina, više od 50 odsto identifikovanih žrtava trgovine ljudima u Srbiji su deca. Posebno ranjivi su ilegalni imigranti, izbegle i osiromašene grupe, maloletnici i beskućnici. Praksa pokazuje, navodi Atina, da su žrtve trgovine ljudima najčešće maloletne devojčice između 11 i 17 godina i punoletne devojke do 24 godina staorosti.

XS
SM
MD
LG