Dostupni linkovi

Skupština Kosova obeležila 20 godina od masakra u Dubravi


Jedna od sednica Skupštine Kosova

Skupština Kosova je posebnom sednicom obeležila 20-godišnjicu masakra u zatvoru u Dubravi kod Istoka, a koji se smatra jednim od najvećih masakra nad Albancima tokom rata na Kosovu 1999.

Od 19. do 24. maja 1999., unutar zatvora u Dubravi ubijeno je 160 albanskih zatvorenika, a ranjeno preko 300 drugih.

Preživeli ovog masakra, poslanik Demokratske partije Kosova Nait Hasani kazao je da je masakr u Dubravi bio dobro planiran, od nalogodavaca do čuvara. On je dodao da je ubijanje Albanaca u tom zatvoru bio planirano kao po „filmskom scenariju“.

„Do danas niko se nije potrudio oko istine za zatvor u Dubravi, ni jedna naša vlada. Oko ovog masakra 12 godina nije se potrudilo ni Tužilaštvo u Peći, sve do 19. januara 2017., kada je u javnosti objavljena krivična prijava. Tražim od ministra pravda da da objašnjenje zašto se ćutalo oko ovog zločina, i ko je na to uticao. Ova tišina znači izvršiti zločin po drugi put“, kazao je Hasani.

On je tokom svog obraćaja govorio i o nestanku kosovskog aktiviste Ukšina Hotija, koji je bio zatvorenik ovog zatvora i o kome od tada nema nikakvog trag.

Na ovoj sednici kojoj su prisustvovali članovi porodice žrtava govorili su i ostali poslanici političkih partija.

O masakru u Dubravi govorio je i predsednik Kosova, Hašim Tači. U objavi na Fejsbuku kazao je da je „pre 20 godina u zatvoru u Dubravi počeo jedan od najmizernijih masakra nad albanskim zatvorenicima, kojeg su počinile srpske policijske snage nekoliko dana za redom. Ubistvo 160 zatvorenika, ranjivanje preko 300 njih, najbolje opisuje genocidnu prirodu države Srbije, koja je izvršila 400 masakra, ubila preko 13 hiljada civila samo tokom 1998-1999., godine“, napisao je Tači.

On je takođe rekao da i posle 20 godina, „nažalost niko od nalogodavaca i izvršitelja ovih zločina genocidnih motiva nije se suočio sa domaćom ili međunarodnom pravdom.“

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kazao je da je to bio najokrutniji zločin nad ljudima koji su već bili lišeni slobode.

„Masakr u Dubravi i dalje je jedan od najstravičnijih zločina na Kosovu za koji niko nije odgovarao, i pored toga što je na stotine preživelih svedoka i neosporenih dokaza“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku, dodajući da Kosovo neće stati u potrazi za pravdom.

XS
SM
MD
LG