Dostupni linkovi

Feminističke stranke: Prava žena ugrožena u Evropi


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Grupa feminističkih političkih stranaka upozorila je u ponedjeljak da su u Evropi ugrožena prava žena, te su uoči izbora za Evropski parlament zatražili dekriminalizaciju abortusa širom Evrope.

Stranke iz Britanije, Švedske, Ruminije i Italije koje se nalaze u Mreži ujedinjenih feministkinja Evrope traže, usljed straha od porasta podrške desnim strankama, da se osigura mogućnost legalnog, sigurnog i besplatniog abortusa za sve žene u Evropskoj uniji. One su također izrazile zabrinutost da bi potezi ograničavanja prava na abortus u Alabami i drugim državama Sjedinjenih Država mogli inspirirati slične zakone u Evropi.

"Vidimo u Evropi da se prava žena nalaze pod napadom nacionalista i ultrakonzervativnih snaga", rekla je koordinatorica Grupe Stina Svensson.

Nekoliko evropskih zemalja već ima oštra pravila o okončanju trudnoće, gdje prednjači Sjeverna Irska u kojoj je dozvoljeno izvršiti abortus jedino ako je život žene ugrožen ili ako postoji trajni rizik po njeno mentalno ili psihičko zdravlje.

Litvanija, Slovačka, Španija i Poljska su u proteklih nekoliko godina uložile prijedloge za potpunu zabranu. Abortus ne bi trebao biti posmatran kao krivično djelo nigdje u Evropi smatraju članice grupe a nove članice se mogu pridružiti EU samo ukoliko dozvoljavaju legalan, siguran i besplatan abortus, navode iz Mreže ujedinjenih feministkinja Evrope.

"Evropska unija ne samo da treba da podrži reproduktivna prava žena na ovom kontinentu, nego treba da globalno povede ovaj otpor", navodi se u izjavu Catherine Mayer, kandidatkinje iz britanske stranke Ženske jednakosti. "Bez hitnog djelovanja, Sjeverna Irska i Alabama će uskoro postati pravilo a ne izuzetak".

Ova grupa pokrenuta je u novembru prošle godine od strane feminističkih političkih stranaka i nevladinih organizacija kako bi uspostavili zajedničku političku platformu pred evropske izbore.

XS
SM
MD
LG