Dostupni linkovi

Vanredna vijest

„Slobodna zona“ nije više ispred Predsedništva Srbije


Pred zgradom Predsedništva Srbije u Pionirskom parku od ponedeljka se nalazi još samo nekoliko manjih šatora pokreta “Gerila”

„Slobodna zona“, koju su postavili lideri građanskog protesta u Srbiji, od 20. maja više nije pred zgradom Predsedništva Srbije u Beogradu.

Šator “Slobodne zone” u kom su od 4. maja kada je formirana svakog dana dežurali opozicioni lideri, a u 14 sati održavali konferencije za novinare, kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rečeno u opozicionom Savezu za Srbiju, prema ranijem planu organizatori protesta uklonili su u nedelju uveče.

Od utorka 21. maja seli se u Knjaževac, a nakon toga putovaće po gradovima Srbije.

U Knjaževcu, 250 kilometara jugoistočno od Beograda, u petak 17. maja pretučen je Dalibor Stanojević, jedan od lidera građanskog protesta u tom gradu.

“Slobodna zona”, prostor ispred Predsedništva u beogradskom Pionirskom parku, uspostavljena je kao mesto na kom lideri protesta “1 od 5 miliona” svakodnevno informišu građane o razlozima protesta, tražeći slobodne medije, pravnu državu i demokratske izbore.

Ta zona u Beogradu nalazila se na samo nekoliko metara od ulaza u zgradu Predsedništva, u kojoj je kancelarija predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prema kom su upućene gotovo sve kritike organizatora protesta i lidera opozicije, ali se šef države nijednom nije obratio građanima koji protestuju.

Protestne šetnje u Beogradu nekoliko poslednjih subota završavale su se u “Slobodnoj zoni” gde su organizatori priređivali “Dnevnik slobodne Srbije”, čitanje vesti o dešavanjima u zemlji, i gde su organizovani različiti performansi protiv vlasti.

Na tom mestu bili su postavljeni i transparenti koji ukazuju na najveće nerešene afere aktuelne vlasti, kao što su bespravno rušenje objekata u zoni izgradnje projekta “Beograd na vodi” u beogradskoj četvrti Savamala, i pojedinačne slučajeve državnih službenika i političara.

Pre dva dana, nakon poslednjeg subotnjeg protesta u Beogradu, u “Slobodnoj zoni” otvoren je "Muzej naprednjačkog realizma”, u kom se kritikuje vladajuća Srpska napredna stranka (SNS), u kom su eksponati i "Fantomke iz Savamale", "Članske karte Maje Gojković" i "Botovski sendviči".

Pred zgradom Predsedništva Srbije u Pionirskom parku od ponedeljka se nalazi još samo nekoliko manjih šatora pokreta “Gerila”, koji nije u vezi sa aktuelnim protestom “1 od 5 miliona”.

XS
SM
MD
LG