Dostupni linkovi

Zatvoreni katalonski parlamentarci podigli akreditacije


Protest katalonskih separatista u Barseloni, 16. februar 2019.
Protest katalonskih separatista u Barseloni, 16. februar 2019.

Pet zatvorenih katalonskih separatista koji su prošlog mjeseca izabrani u parlament podigli su svoje akreditacije za parlament uprkos visokim sigurnosnim mjerama, nakon što im je odobreno privremeno puštanje iz pritvora.

U zgradu državnog parlamenta su provedeni od strane policije u civilu kroz uski kordon, a aplaudiralo im je oko 10 parlamentaraca iz njihovih partija ERC i JxCat, i baskijske nacionalne partije.

Pet parlamentaraca je u pritvoru dok im se sudi za umiješanost u referendum o nezavisnosti u Kataloniji iz 2017. godine i kratku deklaraciju otcjepljivanja od Španije, koju su sudske vlasti proglasile nezakonitom.

Vrhovni sud je presudio da mogu podići svoje akreditacije i prisustvovati uvodnoj parlamentarnoj sesiji koja će se održati u utorak, prije nego što se vrate u zatvor.

Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sanchez osvojili su zastupnička mjesta u donjem domu parlamenta u državnim izborima od 28. aprila, dok je Raul Romeva izabran u senat.

“Danas smo izašli iz zatvora… Zahvaljujući vašim glasovima… Vaši su nas glasovi oslobodili”, tweetao je Junqueras.

Oni i još sedam katalonskih lidera suočavaju se sa optužbama za pobunu i zloupotrebu javnih sredstava, što su porekli. Očekuje se da će suđenje trajati još nekoliko mjeseci. Kada se vrate u svoje zatvorske ćelije u zatvoru visoke sigurnosti van Madrida, pet parlamentaraca će se suočiti sa izborom – da li da svoja mjesta u parlamentu ustupe partijskim kolegama ili riskiraju da ne prisustvuju glasanjima u veoma fragmentiranom donjem domu. Zasad je nejasno da li će im biti dozvoljeno da prisustvuju drugim parlamentarnim sesijama.

Kao i svi parlamentarci, preuzeli su aktovku označenu sa logotipom parlamenta, u kojoj se nalaze iPhone I tablet za koje je parlamentarka iz stranke JxCat, Laura Borras, rekla da će im biti dozvoljeno da ih ponesu nazad sa sobom u zatvor.

XS
SM
MD
LG