Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vojnici Srbije ispraćeni u misiju UN u Centralnoafričkoj Republici 


Kontigent od 72 vojnika Vojske Srbije je u ponedeljak u kasarni "Banjica 2" u Beogradu svečano ispraćen u misiju UN pod nazivom "MINUSCA" u Centralnoafričkoj Republici (CAR).

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin svečano je predao zastavu Srbije komandantu srpskih vojnika u toj misiji, pukovniku Igoru Andić.

"Idete tamo gde veći i opremljeniji nisu uspeli da obezbede mir. Uložićete napore, a ja znam da ste sposobni", rekao je Vulin.

Misija pripadnika Vojske Srbije je pružanje medicinske zaštite osoblju UN u Centralnoafričkoj Republici, a čini je 18 oficira, osam podoficira, dva profesionalna vojnika i 44 civilna lica, medicinska radnika.

Ispraćaj vojnika u misiju UN
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Pripadnici Vosjke Srbije će tokom ove šestomesečne smene, rukovoditi bolnicom koja ima dva hirurga, dva ortopeda i ginekologa, a u kojoj će i ljudstvo i oprema biti iz Srbije.

Potpukovnik, doktor Dimitrije Tasović, kome će ovo biti druga smena u CAR, rekao je da se u bolnici najčešće suočavaju sa malarijom, ali i povredama nastalim u saobraćajnim udesima i ređe kao posledice upucavanja ili eksplozija.

Mirovna misija Ujedinjenih nacija za stabilizaciju u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA) uspostavljena je Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 2149 od 10. aprila 2014. godine.

Mandat misije se periodično produžava rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Vojska Srbije učestvuje u "MINUSCA" od 20. septembra 2014. godine sa dva štabna oficira i dva vojna posmatrača (trenutno se po zahtevu misije angažuju na štabnim dužnostima), koji se angažuje sa mandatom u trajanju od godinu dana.

Od 11. decembra 2014. godine u misiju je uključeno i 68 pripadnika vojne bolnice drugog nivoa VS, sa mandatom u trajanju od šest meseci.

Vojska Srbije je inače angažovana u devet različitih mirovnih misija UN i EU, sa ukupno 288 pripdanika.

XS
SM
MD
LG