Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Njemačka potrošila rekordne 23 milijarde eura na izbjeglice


Ilustrativna fotografija

Njemačka je prošle godine potrošila rekordne 23 milijarde eura na integraciju više od miliona izbjeglica u Njemačkoj i borbu protiv uzroka migracije u inostrastvu, stoji u vladinom izvještaju u koji je uvid imao Reuters.

Ovi troškovi povećani su za skoro 11 posto nakon što je u godini prije prošle potrošeno 20.8 milijardi eura, sudeći prema izvještaju kojeg je pripremilo Ministarstvo finansija.

Povećana cifra je uglavnom rezultat većih troškova usmjerenih na mjere koje migrante trebaju držati van Evropske unije i na poboljšavanje životnih uslova u njihovim zemljama porijekla.

Vlada je 2018. godine potrošila 7.9 milijardi eura za mjere kojima se bori protiv migracije, što je bilo povećanje od 16 posto.

Šesnaest njemačkih država, koje su uglavnom zadužene za smještaj i integraciju izbjeglica iz zemalja poput Sirije, Iraka i Afganistana, dobilo je od federalne vlade 7.5 milijardi eura u protekloj godini, stoji u izvještaju. Ovo je bilo povećanje od 14 posto.

Očekuje se da će kabinet kancelarke Angele Merkel diskutirati o godišnjem vladinom izvještaju o migrantima i troškovima integracije ove srijede.

XS
SM
MD
LG