Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Egipatske sigurnosne snage ubile 12 militanata nakon eksplozije bombe


Ilustrativna fotografija

Egipatske sigurnosne snage ubile su 12 osumnjičenih islamskih militanata u Kairu, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova dan nakon eksplozije busa sa turistima, u kojoj je povrijeđeno najmanje 12 ljudi. Eksplozivna sprava je eksplodirala u blizini Velikog egipćanskog muzeja blizu autobusa u kojem je bilo 25 turista iz Južne Afrike, koji su putovali od aerodroma do područja gdje se nalaze piramide.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije saopćilo da su osumnjičeni militanti imali veze sa napadom koji se desio u nedjelju, ali je saopćilo da su njihove snage usmrtile osumnjičene tokom upada u njihova skloništa, gdje su članovi militantne grupe Hasm planirali seriju napada u zemlji kako bi kreirali “atmosferu haosa”.

Egipat je grupu Hasm, koja se pojavila 2016. godine i preuzela odgovornost za nekoliko napada u prošlosti, optužio da je dijelom zabranjenog Muslimanskog bratstva. Najstariji islamski pokret u Egiptu ovo poriče i kaže da promjenu traži na miroljubiv način.

Ministarstvo kaže da su osumnjičeni ubijeni u razmjeni paljbe, ali nije ponudilo detalje o identitetu osumnjičenih, niti informacije o tome da li je bilo žrtava ili povreda među članovima bezbjedonosnih snaga. Na mjestu pucnjave pronađeno je oružje, kao i eksplozivi, saopćilo je ministarstvo.

Reutersova istraga u aprilu otkrila je da su egipatske sigurnosne snage ubile stotine osumnjičenih militanata u onome što je Ministarstvo unutrašnjih poslova nazivalo pucnjavama, ali za što ožalošćene porodice tvrde da su egzekucije van sudskog sistema.

Reutersova analiza saopćenja iz ministarstva pokazala je da su smrtonosne pucnjave često praćene napadima militanata. Naprimjer, u decembru 2018. godine, dan nakon smrtonosnog bombardovanja busa sa turistima iz Vijetnama u Gizi, ministarstvo je objavilo da su njegove snage ubile 40 ljudi u tri različita incidenta.

Organizacije za ljudska prava optužile su Egipt za provođenje pogubljenja za zločine kojima nije suđeno i za suđenje civilima na vojnim sudovima.

XS
SM
MD
LG