Dostupni linkovi

Hahn: Do kraja godine moguće otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom


Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn
Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn

Evropski komesar nadležan za pitanja proširenja Johannes Hahn veruje da bi Severna Makedonija mogla otpočeti pristupne pregovore sa Evropskom Unijom do kraja ove godine.

Međutim, on priznaje da i dalje postoje neke zemlje članice koje “oklevaju” da daju konačni pečat početku procesa koji bi vodio Makedoniju ka punopravnom članstvu, ali ne odustaje od uverenja da bi se odluka mogla doneti pre letnjih odmora.

Hahn je održao govor u Bečkom ekonomsko forumu, gde je između ostalog izneo da bez obzira što bi Severna Makedonija počela pregovore mnogo kasnije od Srbije i Crne Gore, ipak zemlja može da sustigne ove dve države.

“Severna Makedonija je jedina država u regionu koja više nema bilateralnih sporova sa susedima”, kazao je Hahn u svom govoru istakavši da je politička situacija u ovoj zemlji najstabilnija u region. "Voleo bih da kažem isto i za ostale u region”, istakao je Hahn.

Inače, Evropska Komisija će 29. maja izaći sa paketom proširenja gde se očekuje da će se ponovo, po deseti put, preporučiti otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom.

U prethodnim godinama je ovaj korak bio nemoguć zbog blokade Grčke koja je napredak zemlje u evropskim integracijama vezivala direktno sa rešenjem spora oko imena. U svetlu istorijskog prespanskog sporazuma, prospekti Severne Makeodonije su realniji budući da se smatra da je zvanično Skoplje ispunilo sve uslove za nastavak evropskih integracija. U ovom trenuktu postoje države članice EU koje nisu voljne da dozvole bilo kakav korak u procesu proširenja EU, uključujući i pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom, međutim evropski zvaničnici se nadaju da će se stavovi ublažiti posle evropskih izbora koji će se održati između 23. i 26. maja na terroritoriji Evropske Unije.

XS
SM
MD
LG