Dostupni linkovi

Google aplikacije radit će na postojećim Huawei uređajima


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Korisnici Huawei smart telefona i dalje će imati mogućnost korištenja osnovnih servisa Android operativnog sistema u vlasništvu Google-a, javili su iz ove kompanije.

Iako je Google suspendovao saradnju sa kineskom Huawei kompanijom, glasnogovornik Google-a je saopštio da će svi postojeći korisnici Huawei mobilnih telefona i dalje imati pristup Google aplikacijama ali i novim postavkama sistema. Prethodno je u četvrtak Trumpova administracija stavila Huawei na crnu listu kompanija.

"Uvjeravamo vas da iako radimo u skladu sa zahtjevima vlade Sjedinjenih Država, servisi poput Google Play-a ali i sigurnosnih servisa poput Google Play Protect će nastaviti da rade na vašim Huawei uređajima," saopštili su iz Googlea na Twitteru.

Kako prenosi Reuters, sljedeća verzija Android smart telefona će takođe izgubiti pristup popularnim uslugama, uključujući Google play prodavnicu, gmail i Youtube aplikacije.

Huawei kojeg američke vlast optužuju da služi kineskim vlastima za potencijalnu špijunažu, poriče bilo kakvu umješanost u špijunažu.

"Kao jedan od globalnih ključnih partnera Androida, mi smo blisko radili sa njihovim otvorenim platformama kako bi razvili ekosistem koji će biti od koristi korisnicima ali i industriji," saopštili su iz Huawei kompanije.

Kineski Huawei je drugi najveći proizvođač smart telefona u svijetu.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG