Dostupni linkovi

Turska hapsi 250 diplomata zbog sumnji da su povezani sa Gulenom


Gulen živi u izgnanstvu u Pensilvaniji od 1999. godine i poriče optužbe povodom pokušaja državnog udara
Gulen živi u izgnanstvu u Pensilvaniji od 1999. godine i poriče optužbe povodom pokušaja državnog udara

Turske vlasti naredile su hapšenje 249 pripadnika ministarstva spoljnih poslova zbog sumnji da su povezani sa mrežom sveštenika Fetulaha Gulena iz SAD, koji je optužen za orkestriranje pokušaja državnog udara 2016. godine, saopštila je turska televizija "NTV", prenosi Rojters.

Kancelarija glavnog tužioca u Ankari saopštila je da je naredila hapšenje 249 članova turskog ministarstva spoljnih poslova nakon što su u istrazi ustanovljene nepravilnosti u vezi sa prijemnim ispitima, prenosi "NTV".

U saopštenju kancelarije se navodi da je do sada u operacijama uhapšeno 78 osumnjičenih u 43 provincije i da je policija u potrazi za ostalima.

Vlasti su sprovodile regularne operacije protiv navodnih sledbenika Fetulaha Gulena zbog propalog pokušaja državnog udara u noći 15. jula 2016. godine. Gulen živi u izgnanstvu u Pensilvaniji od 1999. godine i poriče optužbe povodom pokušaja državnog udara.

Više od 77.000 ljudi je zatvoreno do suđenja, dok je oko 150.000 državnih službenika, vojnog osoblja i drugih otpušteno ili suspendovano sa radnih mesta kao deo čistke posle pokušaja udara.

XS
SM
MD
LG