Dostupni linkovi

Neuhvatljivi bugarski političar na putu da “nestane” i u Briselu


Zastupik bugarskog parlamenta Delijan Pevski nije se pojavljivao u javnosti više od dvije godine. (arhivska fotografija)

Većina političara teško da ne mogu biti viđeni u vrijeme njihovih kandidatura na neku funkciju. Delijan Pevski nije kao većina političara, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Bugarski multimilioner nije se pojavio u javnosti od 19. aprila 2017. godine, kada je prisustvovao prvom sastanku sadašnje Narodne skupštine ove balkanske zemlje nakon što je izabran za zastupnika.

Sada je bugarski navodno "neosporni medijski mogul" ponovo na tragu pobjede, ovoga puta na izborima za Evropski parlament, koji se održavaju naredne sedmice, uprkos njegovoj verzije u stvarnom životu britanske igrice "Gdje je Waldo?".

On je drugi na listi kandidata stranke Pokret za prava i slobode (DPS) na glasanju 26. maja, što znači da će vjerovatno dobiti mjesto u parlamentu, s obzirom na to da je prema anketama javnog mnijenja stranka na trećoj poziciji, s oko 10 odsto glasova.

Nestanak Pevskog u bugarskom parlamentu izazvao je sudsku tužbu nevladine organizacije pod nazivom Boec (Borac), koja se žalila Vrhovnom upravnom sudu nakon što je Centralna izborna komisija donijela odluku da boravak 38-godišnjaka nije upitan, uprkos svim pitanjima izazvanim njegovim zabušavanjem.

"Ovo pitanje je od najveće javne važnosti jer se tiče legitimnosti predstojećih evropskih izbora. Ne možemo imati legitimne izbore ako imamo nelegalne kandidate", navodi se u pismu upućenom 16.maja premijeru Bojku Borisovu.

Poslovni i medijski interesi

Možda bi odsustvo Pevskog bilo manje upitno da nije bilo njegovih poslovnih interesa.

Njegova Nova bugarska medijska grupa ima udjela u šest novinskih listova koje čine oko 80 posto distribucije štampe u zemlji i kontroliše mnoge druge web stranice i informativne stranice.

Njegovo bogatstvo i status člana Narodne skupštine od 2009. godine, podigli su obrve u zemlji u kojoj se često kritikuju bliske veze između političara i biznismena.

Reporteri bez granica, na primjer, svrstavaju Bugarsku kao najgoru članicu Evropske unije u pogledu slobode medija.

"Korupcija i tajne veze između medija, političara i oligarha široko su rasprostranjene u Bugarskoj. Najzloglasnije otjelotvorenje ovog neprirodnog stanja je Delijan Pevski", navode Reporteri bez granica u svom izvještaju o svjetskim medijskim slobodama za 2018.

Pevski je bio pod istragom 2018. godine i bugarska antikorupcijska agencija zakljula je da revizije njegovih poslovnih aktivnosti još iz 2003. godine nisu otkrile nikakve nezakonite aktivnosti.

Ipak, kaže Daniel Smilov, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Sofiji, pojavljivanje - figurativno i bukvalno, pravi razliku.

"Kada osoba kontroliše ogromnu medijsku imperiju koja redovno uništava javni imidž svih svojih kritičara, nakon nekog vremena ljudi počinju zatvarati oči kako bi opravdali kritike protiv njega", rekao je on za RSE.

"Na primjer, ako ta osoba ne ide u parlament, javnost je još uvijek može posmatrati kao političara i parlamentarca. Može čak ponovo biti izabrana. S novcem i političkim utjecajem, oni bi mogli neprihvatljivo učiniti prihvatljivim u Bugarskoj; mogu pretvoriti lošu fikciju u stvarnost.”

Tišina u Briselu

Iako je kritika EU prema demokratskim kvalifikacijama Bugarske zadržala zemlju izvan bloka Šengenske zone za bezvizna putovanja od kada se ona pridružila Uniji 2007. godine, Brisel je šutio o učešću Pevskog na evropskim izborima.

Njegov Pokret za prava i slobode trenutno ima četiri od 17 mjesta koja su dodijeljena Bugarskoj u Evropskom parlamentu, a izgleda da je stranka na putu ka sličnoj raspodjeli mjesta nakon glasanja u maju.

Stranka je odbila da komentariše uključenje Pevskog na svoju izbornu listu, rekavši samo da bugarski sudovi nisu bili uznemireni pitanjima koja se tiču njegovog boravišnog statusa.

"On je bugarski državljanin koji ima prijavljenu adresu na teritoriji Republike Bugarske ili u drugoj državi članici Evropske unije", naveo je sud u potvrđivanju kandidature Pevskog.

"Žalba je neosnovana", dodaje se.

Evropski parlament već ima problem s prisustvovanjem sjednicama, izjavio je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker (Jean-Claude Juncker), koji ga je u tom kontekstu nazvao "neozbiljnim" i "potpuno smiješnim".

Irska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija i Francuska su pretrpjele manje skandale zbog evidencije o prisustvu članova Evropskog parlamenta.

Imenovanje Pevskog za šefa Državne agencije za nacionalnu sigurnost izazvalo je javne proteste širom Bugarske 2013. godine.
Imenovanje Pevskog za šefa Državne agencije za nacionalnu sigurnost izazvalo je javne proteste širom Bugarske 2013. godine.

No, čini se da ni bugarski kontingent sebi ne pomaže.

Na listi aktivnosti članova Evropskog parlamenta, po prisustvu plenarnim sjednicama iza Bugarske je tek šest od 29 zemalja i zajednica.

Njeni poslanici u Evropskom parlamentu jednako su loši u pisanom ispitivanju, iako su blizu prosjeka u podnošenju prijedloga.

Pevski je zapravo osvojio mjesto u Evropskom parlamentu 2014. godine, ali nije zauzimao tu poziciju, rekavši da se tada kandidovao ne bi li mu to pomoglo da očisti svoje ime i obnovi reputaciju nakon masovnih javnih protesta izazvanih njegovim imenovanjem za bugarskog šefa Državne agencije za nacionalnu sigurnost.

Pevski, koji je četiri puta biran u bugarski parlament, na kraju se povukao s te pozicije, ali je ostao zastupnik.

Tokom tekuće evropske izborne kampanje, Pevski je bio gotovo nevidljiv na događajima svoje stranke, osim što je njegova fotografija bila zalijepljena na reklamnom autobusu te na fotografiji na Fejsbuk profilu stranke.

Pevski (prvi red, drugi lijevo) pojavljuje se s drugim kandidatima na posteru stranke Pokret za prava i slobode, u kampanji za evropske izbore.
Pevski (prvi red, drugi lijevo) pojavljuje se s drugim kandidatima na posteru stranke Pokret za prava i slobode, u kampanji za evropske izbore.

​Nevladina organizacija Boec vjeruje da ima dovoljno argumenata da se dokaže da Pevski živi u Dubaiju, gdje ima poslovne interese. Također tvrde da postoje dokazi da je on nekoliko puta letio u Beč.

Međutim, sudovi su odbacili namjeru organizacije da se ispitaju podaci granične policije i drugih državnih agencija kako bi se njihovi navodi dokazali.

U međuvremenu, Pevski nastavlja da se pojavljuje na stranačkoj listi, pa čak i da uzima svoju poslaničku plaću.

Prema dokumentima iz parlamenta, Pevski je prikupio svoju punu platu od 44.580 leva (oko 23.950 eura) u 2017. godini, dok je glasnogovornik ove institucije nedavno priznao da isto važi i za 2018. godinu, iako zvanični podaci još nisu objavljeni.

Aktivisti su se žalili povodom toga, budući da bugarski zakon navodi da bi se plaće zastupnika trebale izuzeti ako oni odsustvuju "bez razloga".

Kancelarija predsjedavajužeg tvrdi da svake nedjelje dobija zvanično pismo od predsjednika Pokreta za prava i slobode, u kojem se najavljuje da će Pevski biti odsutan iz zakonodavnog tijela zato što "obavlja stranačke aktivnosti".

XS
SM
MD
LG