Dostupni linkovi

Skup evropskih nacionalista u centru Milana


Matteo Salvini

U Milanu je održan skup nacionalističkih partija iz cijele Evrope sa koga je poručeno da će preoblikovati kontinent nakon izbora za Evropski parlament naredne sedmice.

Hiljade pristalica partije Liga, čiji je lider zamjenik italijanskog premijera Mattea Salvini (Mateo), ispunile su centralni trg u Milanu kako bi vidjele deničarske i antimigrantske lidere iz 11 zemalja EU koji su ujedinili snage u borbi za vraćanja briselskih ovlaštenja.

"Ovdje nema ekstremista, rasista ili fašista. Ovdje se nije okupila krajnja desnica, već politika zdravog razuma. Ekstremisti su oni koji vladaju Evropom posljednjih 20 godina", rekao je Salvini.

Salvini je uvjeren da će njegova novaoformirana alijansa osvojiti rekordan broj mjesta na izborima, koji će biti održani od 23. do 26. maja.

Na skup u Milanu došli su i predstavnici francuskog Nacionalnog skupa (RN), njemačke Alternative za Njemačku i holandske Slobodarske partije.

Šefica RN-a Marine Le Pen (Marin) rekla da je Evropu potrebno zaštititi od nekontrolisanih migracija koje su donijele milione izbjeglica i tražilaca azila na kontinent od 2014. godine.

"Mi ne želimo migracije koje su potopile naše zemlje i ugrozile naše stanovnike", rekla je ona.

Prema posljednjim istraživanjima javnog mnijenja, Salvinijeva alijansa predstavljaće četvrti najveći blok u parlamentu EU, ali je Marine Le Pen rekla da bi se i veliki broj drugih partija mogao pridružiti, uključujući stranku Fides, mađarskog premijera Viktora Orbana.

Pročitajte: Kako se trolovi spremaju za izbore za Evropski parlament?

Evropski izbori, ekstremna desnica i veze s Rusijom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

XS
SM
MD
LG