Dostupni linkovi

Merkel u Zagrebu: Evropsku perspektivu Balkana načelno podržavamo


Angela Merkel
Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Zagrebu, poslije susreta sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, da Njemačka načelno podržava evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

"Njemački stav je poznat - evropsku perspektivu Zapadnog Balkana načelno podržavamo, ali kriteriji za pristupanje svakako moraju biti ispunjeni", rekla je Merkel na konferenciji za novinare.

Ona je rekla da je sa hrvatskim premijerom razgovarala o strateškim odrednicama hrvatskog predsjedavanja EU u prvoj polovini 2020.

Na pitanje novinara o krizi austrijske vlade i skupu desničara u Milanu, Merkel je rekla da ne može govoriti prije austrijskog kancelara Sebastiana Kurza (Kurc), ali je dodala da u EU postoje političke struje koje žele urušiti taj savez.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da je posjeta njemačke kancelarke važan signal prijateljstva i saradnje dvije države. On je rekao da je na sastanku izraženo zadovoljstvo što je Njemačka prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatskoj i četvrti po redu investitor, a nalazi se na prvom mjestu po broju turističkih posjeta.

Plenković je naveo da je Hrvatskoj važno da u narednom periodu ostvari dva koraka – članstvo u Šengenu i da uđe u eurozonu, a u tome očekuje podršku Njemačke.

"Vrlo smo temeljito objasnili kancelarki naše ambicije ulaska u eurozonu. To je projekat koji će pratiti mandat sljedeće Evropske komisije", dodao je hrvatski premijer.

On je dodao i da će se na zajedničkom ručku razgovarati o situaciji u susjedstvu.

Na pitanje o izvještajima da Hrvatska na svojoj granici oštro postupa prema izbjeglicama, Plenković je odgovorio da se u procesu kontrole granica poštuje nacionalno zakonodavstvo i evropske pravne tekovine i dodao da je sve što radi u interesu kontrole ilegalnih migracija.

"Ne želimo da krijumčari zarađuju na leđima izbjeglica i destabilizuju zemlje članice", rekao je Plenković.

Dolazak Angele Merkel u Zagreb u njemačkim medijima tumačen je i kao podrška u kampanji kandidatu Evropske narodne partije (EPP) koji bi mogao da naslijedi Jean-Claudea Junckera (Žan Klod Junker), budući da je EPP najveća grupacija u Evropskom parlamentu, a predizborne ankete predviđaju njihovu pobjedu i na ovim izborima.

XS
SM
MD
LG