Dostupni linkovi

EU pozdravlja Trampovo odlaganje carina na automobile


Evropska komisija pozdravila je danas odluku američkog predsednika Donalda Trampa da odgodi odluku o uvođenju carina na uvoz automobila.

"Pozdravljamo ovu odluku i, uprkos određenim nesuglasicama, EU i Amerika lojalno i verno poštuju sporazum postignut između predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i predsednika Trampa 25. jula prošle godine. Treba izbegavati dodatne carine bez obzira iz kojeg smera", navodi se u saopštenju iz Evropske komisije.

Evropski komesar za trgovinu Sesilija Malmstrom je u poruci objavljenoj na "Tviteru" odbacila stav da izvoz automobila iz EU predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost SAD.

Ona je istakla da je EU spremna da pregovara o ogračničenom trgovinskom sporazumu, uključujući automobile, ali ne i o dogovoru kojim bi se regulisala trgovina koja nije u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije.

Malmstromova će o trgovinskim odnosima naredne sedmice razgovarati sa američkim predstavnikom za trgovinu Robertom Lajtizerom.

Tramp je saopštio da pojedini uvozni automobili i delovi predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost ali je odložio na šest meseci odluku o carinama na ove proizvode iz EU i Japana.

Tramp se nada da koristiti pretnju carinama kako bi izvršio pritisak na Japan i Evropsku uniju da bi učinili ustupke u trgovinskim pregovorima koji su toku.

"Ako se ne postignu dogovori u narednih 100 dana, predsednik će odlučiti o merama koje treba da se preduzmu", navela je danas Bela kuća.

Tramp je iskoristio retko orudje za trgovinski rat - član 232 zakona o širenju trgovine, kojim se utvrđuje da li uvoz automobila predstavlja pretnju za nacionalnu bezbednost SAD.

Javne rasprave održane prošle godine nisu pokazale podršku carinama na uvoz automobila, koja postoji samo u Beloj kući ali ne i među američki proizvođačima koji smatraju da automobili ne predstavljaju opasnost za unutrašnju bezbednost, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG