Dostupni linkovi

EU uklonila sa crne liste Bermude, Arubu i Barbardos


"Panamski papiri", curenje informacija 2016. kako se pere novac u poreskim rajevima
"Panamski papiri", curenje informacija 2016. kako se pere novac u poreskim rajevima

Evropska unija je uklonila sa crne liste poreskih uporišta britansku prekomorsku teritoriju Bermude, holandsko ostrvo u Karibima Arubu i Barbados.

Na listi više nema teritorije pod kontrolom neke od članica EU.

Na listi je ostalo 12 drugih teritorija, što je izazvalo kritike prema procesu sankcionisanja EU koji je pokrenut 2017. godine nakon što je otkrivena šema utaje poreza koje su koristile korporoacije i bogati pojedinci.

Aruba je uklonjena sa liste jer je izmenila svoj zakon koji je sada u skladu sa regulativama EU.

Ministar finansija Bermuta Kurtis Dikinson pozdravio je odluku EU.

Međutim, aktivista iz grupacije "Oksfam" Kijara Putaturo istakla je da su članice EU ponovo "oslobodile odgovornosti najgora poreska utočišta na svetu".

"Reforme sa kojima su se saglasili Bermudska ostrva, Barbados i Aruba neće značiti i njihovo poslovanje kao poreska utočišta", naglasila je ona, pozivajući EU da na crnu listu stavi sve teritorije koje nude veoma niske ili nikakve poreske regulative.

Milioni dokumenata i 2,6 terabajta informacija procurelo je 2016. iz baze jedne od najvećih advokatskih firmi sa Paname, “Mosak Fonseka”, koji otkrivaju kako bogataši peru novac, što je jedno od najvećih curenja informacija u istoriji, veće od "Vikiliksa" i otkrića Edvarda Snoudena.

XS
SM
MD
LG