Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hoti i Srpska lista različito o policajcima na severu Kosova


Srpska lista je saopštila da “ima saznanja da će Priština će u svrhu demotivisanja i zastrašivanja birača, u nedelju na izbore za gradonačelnike”Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i Severne Mitrovice poslati 176 policajaca, te da je “namera je da se na svakom biračkom mestu instalira dvočlana straža, u koju bi, uz lokalne, bili uključeni albanski policajci poslati iz Prištine”.

Srbi nameravaju da svoju demokratsku volju u nedelju iskažu na miran i dostojanstven način, dodaju I navode da “su naoružani Albanci na biračkim mestima, ne samo nepotreban dekor, već i najeksplicitnija pretnja i potencijalni izvor incidenata”.

Srpska ističe da “po sporazumima postignutim u Briselu policajci albanske nacionalnosti ne mogu da sa juga dolaze na sever bez odobrenja srpskih lokalnih samouprava”, i poručuje im da nisu dobrodošli.

Srpska lista “apeluje na građane da ne nasedaju na bilo kakve provokacije i da upravo maksimalnom izlaznošću pokažu da nas je nemoguće zaplašiti ovakvim jeftinim provokacijama”. Izrazili su očekivanje da OEBS i druge međunarodne organizacije i institucije koje će pratiti izbore “ispitaju o čemu je reč i preduzmu korake kako bi se ovaj napad na demokratske slobode srpskog naroda sprečio”.

Hoti: Više od 60 odsto policajaca su Srbi

Zamenik regionalnog direktora Policije Kosova za region sever Besim Hotiu izjavi za RSE ističe da “u ovoj situaciji nije u redu i nije lepo komentarisati i manipulisati raznovrsnim informacijama” te da se radi o broju policajaca od kojih je preko 60 odsto njih srpske etničke pripadnosti, a koji stižu kao ispomoć regionu.

“Radi se o broju koji je tražen za ispomoć u ljudstvu i tehnici kako bi se pokrila sva 44 biračka centra i mesta u regionu Mitrovica sever. To je ljudstvo za dve dvanaestočasovne smene, navodi Hoti i ističe da pored policija osim izbora ima i ostale policijske zadatke koji je potrebno da se završe.

Hoti kaže da ne vidi nijedan jedini problem vezan za to, jer će policija biti apsolutno profesionalna u obavljanju svojih zadataka. “Na kraju krajeva naš glavni cilj je očuvanje javnog reda i mira i bezbednosti. Ispred svakog biračkog centra biće po četiri policajca. Zbog nedostatka ljudstva da bi se zona poptuno pokrila, ispomoć stiže iz Prištine uz tehnička sredstva poput vozila koja će biti potrebna za transport materijala, za razne vrste pratnji i statične tačke.”

Što se tiče navoda Srpske liste da po sporazumima postignutim u Briselu policajci albanske nacionalnosti ne mogu da sa juga dolaze na sever bez odobrenja srpskih lokalnih samouprava, Hoti navodi da nijedantakav dokument iz Brisela nije video, te da se radio standardnim policijskim jedinicama i o policajcima koji dolaze iz drugih stanica, poput Gračanice i ostalih, da bi izbori protekli što mirnije i bez incidenata.

“Dužnost I obaveza policije je da očuva javni red i mir i omogućimo svim građanima da koriste svoje ustavno pravo , da glasaju” ističe.

Hoti je rekao da će u svim opštinama na dužnostibiti i tužioci Osnovnog tužilaštva Mitrovice , koji će pomoći policajcima ukoliko to bude potrebno.

“Nećemo ništa prepustiti slučaju. Ponavljam, tu smo da obezbedili svim građanima miran proces glasanja.

Naša dužnost nije da budemo unutar tih glasačkih mesta, mi ćemo biti vani. Ali na poziv koordinatora glasačkih centara mi imamo pravo i smemo da uđemo u biračke centre. U svakoj drugoj situaciji prisutnostpripadnika Policije Kosova unutar biračkih centara je zabranjeno” istakao je zamenik direktora Policije Kosova za region sever Besim Hoti.

Opštine na severu: Ničim izazvan potez Prištine

U međuvremenu reagovale su i četiri severne kosovske opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok I Leposavić navodeći da najava Prištine da” instaliranjem albanskih policajaca na biračka mesta odvrati Srbe da sebi biraju ko će ih predstavljati i ko će se boriti za njihov opstanak predstavlja institucionalno nasilje nezabeleženo u skorijoj istoriji na tlu Evrope koje među građanima izaziva uznemirenost”.

Opštine navode da ta “ demonstracija sile nije ničim izazvana” I da se kampanja sprovodi bez ikakvih problema i incidenata.

“Postavlja se pitanje šta će albanski policajci sa juga u srpskim sredinama i sa kojim namerom, što je protivno i briselskim sporazumima. Instaliranje policajaca na biračkim mestima je protivno i svim izbornim pravilima koji su na snazi, stoga u ime građana Severne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana pozivamo OEBS i međunarodne organizacije na Kosovu i Metohiji da spreče Prištinu u nameri da zastraše i obeshrabe građane da koriste svoje pravo glasa i sebi biraju srpske predstavnike” stoji u saopštenju opština sa severa.

XS
SM
MD
LG