Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Policija razbila sajber mrežu koja je ukrala 100 miliona dolara


Policije šest zemalja razbile su kriminalnu sajber mrežu koja je koristila poseban softver da bi krala novac, oštešivši firme i finansijske institucije za oko 100 miliona dolara, saopštila je evropska agencija za sprovođenje zakona Evropol.

Tužilac iz Pitsburga u SAD Skot Brejdi nazvao je operaciju međunarodnom akcijom bez presedana.

Deset članova te mreže optuženo je u Pitsburgu u SAD za više krivičnih dela uključujući uduživanje radi kompjuterske prevare, bankarsku prevaru i pranje novca.

Malver koji je omogućio sajber kriminalcima iz istočne Evrope da na daljinu preuzmu kontrolu nad tako zaraženim kompjuterima i izvlače novac iz bankovnih računa žrtava, a na meti su bile kompanije i institucije u svim sektorima u Americi, prenosi agencija AP.

Među žrtvama su bile i advokatska kancelarija u Vašingtonu, crkva u Teksasu, firma za nameštaj u Kaliforniji i kasino u Misisipiju.

Optuženi su navodno reklamirali svoje specijalizovane tehničke veštine i usluge na ilegalnom onlajn forumu na ruskom.

“GozNym mreža je primer koncepta ‘sajberkriminala kao usluge’…(nudeći) mrežu za posredovanje u ilegalnom transferu novca, kriptivanju, spamovanju, kodiranju, organizovanju i tehničkoj podršci”, navodi se u saopštenju Evropola.

Umesto da traže izručenje svih 10 optuženih, što može da traje godinama čak i za zemlje koje imaju ugovore sa SAD, tužioci će prvo pokrenuti postupke protiv njih u istočnoevropskim zemljama kao što su Ukrajina,Moldavija i Gruzija, prenosi AP.

"To predstavlja promenu u načinu procesuiranja sajber kriminala", rekao je Brejdi u intervjuu za AP uoči konferenciji za novinare u Hagu sa predstavnicima drugih zemalja.

Policijska operacija protiv ove mreže, koju je koordinisala Nemačka, počela je u novembru 2016. u Ukrajini.

Krivični postupci se vode u Gruziji gde će biti suđeno vođi ove mreže – čije ime nije obelodanjeno – kao i u Moldaviji.

Pet ruskih državljana, koja se nalaze na američkoj optužnici, za sada su van dometa pravosudnih organa, saopštio je Evropol.


XS
SM
MD
LG