Dostupni linkovi

EU kaznila banke zbog kartela u trgovini devizama


Regulatorno telo Evropske unije kaznilo je pet banaka sa 1,1 milijardom evra zbog dogovaranja oko devizne trgovine.

Evropska komisija saopštila je danas da su istražitelji ustanovili da su neki zaposleni u bankama zaduženi za trgovinu sa 11 valuta "razmenjivali osetljive informacije i planove trgovine". Oni su takođe ponekad koordinisali strategije onlajn dopisivanjem sa službenicima drugih banaka.

Komisija je kaznila banke Barkli, Rojal Bank of Skotland (RBS), Sitigrup i JPMorgan sa više od 811 milona dolara zbog uspostavljanja kartela u deviznoj trgovini.

Banke Barkli, RBS, MUFG kaženjene su sa više od 275 miliona evra zbog učestvovanju u kartelu "Forex -Essex Express".

"Aktivnosti spot trgovine stranim valutama predstavljaju jednu od najvećih tržišta na svetu, sa milijardama evra svakog dana. Ponašanje ovih banaka narušilo je integritet sektora na račun evropske privrede i potrošača," reka je evropska komesarka za konkurenciju Margarete Vestager.

Kazne bi bile 10 odsto više ali su smanjene jer su banke priznale da su učestvovale u takvoj trgovini. Banka UBS je izbegla kažnjavanje jer je otkrila postojanje kartela.

Kada kompanije menjaju velike količine deviza obično koriste dilere za devize. Spot transakcije se sprovode istog dana po kursu tog dana.

Komisija je navela da su neki službenici banaka koristeći onlajn četovanje razmenjivali informacije o količinama deviza koje bi klijenti mogli da traže i razmenjivali valute i cene transakcije kao i detalje o tekućim i budućim trgovinskim aktivnostima.

Na osnovu toga dileri su mogli da donose "informisane" odluke da li da prodaju ili kupuju devize kojima raspolažu i kada da to čine.

Pogledajte

Skup desničara i kontraskup levičara zbog migranata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
XS
SM
MD
LG