Dostupni linkovi

Stanari 'Bristola' drugi dan štrajkuju glađu


Stanari hotela Bristol, u kome boravi 11 porodica vojnih lica, drugi dan štrajkuju glađu, nakon što su im posle grejanja i lifta, u utorak isključeni i struja i fiksni telefoni. Na taj korak su se odlučili zbog, kako su naveli, „ugrožavanja lične, porodične sigurnosti, ugrožavanja i onemogućavanja najosnovnijih uslova za ljudsko funkcionisanje“.

Stanari to smatraju pojačavanjem pritiska da se isele, s obzirom da bi, prema ugovoru sa Republikom Srbijom, objekat Bristola trebalo da preuzme kompanija "Beograd na vodi" koja namerava da ga rekonstruiše u luksuzni hotel. Stanari traže da im se omoguće normalni uslovi za život i upozoravaju da će do tada nastaviti sa svojim ekstremnim oblikom protesta.

„Niko iz Ministarstva odbrane nam se od juče (sreda) nije obratio. Niti se javljaju, niti se obraćaju... Možete li da zamislite da vam neko u 21. veku isključi struju i vodu“, rekao je za RSE Dragan Stojanović, vojni penzioner i jedan od 23-oje preostalih stanara hotela Bristol u Beogradu koji od srede u 14 časova štrajkuju glađu.

Umesto u sobama, većina ih sada boravi u nekadašnjem predvorju hotela, mestu na kome se do skoro nalazila recepcija. Sada su tu sveće, baterijske lampe, baloni sa vodom i transparent na kome piše „Vojni beskućnici Srbije“.

Tu razgovaraju o narednim koracima, ali i dežuraju, ukoliko, kako strahuju, neko pokuša nasilno da ih iseli iz hotela.

„Evo nas tu bez struje, bez lifta, bez telefona, bez grejanja cele zime... Šta dalje?“ pita Stojanović. Kao i ostali stanari ovog hotela, u Bristolu je pre 28 godina dobio privremeni smeštaj.

Sada moraju da ga napuste, a to kažu da neće učiniti sve dok im se ne obezbedi novo mesto stanovanja.

„Mi tražimo samo ono što nam po zakonu pripada, ništa više ništa manje. Ovo sve može vrlo prosto da se reši, za 10 minuta“, rekao je Stojanović.

Bez struje i grejanja čekaju iseljenje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

O iseljenju su prvi put obavešteni u julu prošle godine i od tada do danas su im isključeni grejanje, struja, telefon, lift, a u nekomercijalnom delu Bristola ostalo je još 11 od 30-ak porodica.

Među njima je i Zora Petrović. U sobici od nekoliko kvadratnih metara u kojoj je provela gotovo tri decenije, sada su mahom kutije sa stvarima. Frižider je otvoren i odleđen, a sve kvarljivo iz njega je bačeno. Ponešto još drži na prozoru.

„Oni su nas terali van da izađemo, da sami idemo bilo kud... Ne daju nam nikakav predlog. Meni niko ništa ponudio nije“, kaže Zora Petrović.

Ministarstvo: Svimа je ponuđen аdekvаtаn privremeni smeštаj

Ministarstvo odbrane je povodom isključenja struje u hotelu Bristol navelo da to ministarstvo više nije korisnik hotela „Bristol“, a da Vojna ustanova „Dedinje”, koja je kao neposredni korisnik upravljala istim, ne može pružati usluge privremenog samačkog smeštaja u navedenom objektu, jer kako navode, „ne postoji zakonski osnov da se planiraju i opredele novčana sredstva za plaćanje energetskih i komunalnih usluga“.

U istom saopštenju se navodi i da je osobаmа koje se nisu iselile iz hotelа „Bristol“ Ministarstvo odbrane više putа upućivаlo obаveštenjа i održаvаlo niz sаstаnаkа sа ciljem obezbeđenjа „privremenog smeštаjа nа drugim lokаcijаmа i izvršenjа obаvezа dа po Zаključku Vlаde Srbije hotel 'Bristol' predа Republici isprаžnjen od licа i stvаri“. Ističe se i da je „svimа ponuđen аdekvаtаn privremeni smeštаj u stаnovimа koji su dobijeni od Grаdа Beogrаdа ili u drugim vojnosаmаčkim hotelimа u Beogrаdu, ali da su oni to odbili“.

Dragan Stojanović tvrdi da to nije tačno. „Gospodo ako ste u pravu, idemo da sednemo sa pravnim zastupnicima i pred javnošću. Ako ste u pravu mi ćemo izaći odavde, nije problem“, kaže Stojanović.

Vlada Srbije je 28. avgusta prošle godine donela zaključak o prestanku prava Ministarstva odbrane na korišćenje zgrade hotela Bristol koja je pripala kompaniji „Beograd na vodi“. Ministarstvo odbrane je uveravalo stanare Bristola da niko od njih neće ostati na ulici, ali oni koji su i dalje u tom hotelu tvrde da im stambeno pitanje do danas nije rešeno.

Vojni beskućnici iz 'Bristola'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00

XS
SM
MD
LG