Dostupni linkovi

Guvernerka Alabame potpisala zakon o zabrani abortusa


Protest protiv zakona o abortusu u Alabami

Guvernerka američke države Alabame potpisala je zakon o abortusu, najstroži o tom pitanju u SAD kojim vršenje abortusa postaje krivično delo u skoro svim slučajevima.

"Za mnoge koji podržavaju ovaj predlog zakona, on je moćan testament dubokog uverenja ljudi u Alabami da je svaki život dragocen i da je svaki život sveti poklon od boga", rekla je guvernerka Kej Ajvi u saopštenju objavljenom sinoć.

Zakonodavci u jugoistočnoj američkoj saveznoj državi usvojili su zakonski predlog u utorak, čime su pokrenuli pravnu bitku o meri, koja je sada postala najstrožiji zakon o abortusu u SAD.

Pristalice zakona žele da daju konzervativcima u Vrhovnom sudu SAD šansu da ukinu prava na abortus za celu zemlju, ali demokrate i borci za prava na abortus kritikovali su zakon kao šamar za žene glasače.

Senat Alabame u kojem većinu čine republikanci glasao je sa 25 glasova za i 6 protiv da se izvodjenje abortusa u bilo kojem stadijumu trudnoće proglasi prekšajem kažnjivim sa do 99 godina ili doživotnim zatvorom, za onog koji ga sprovodi, iako žene koje bi tražile ili se podvrgle abortusu, ne bi bile kažnjene. Jedini izuzetak bi bilo ukoliko je zdravlje žene ozbiljno ugrodjeno.

Senatori su odbacili pokušaj da se u zakonski predlog doda izuzetak za slučaj silovanja ili incesta. Zabrana će stupiti na snagu za šest meseci ali se očekuje da će protiv nje biti podneta tužba da se spreči zaustavljanje pristupa abortusu.

Guvernerka Ajvi je priznala da zakon kratkoročno neće moći da bude primenjen. Čak i oni koji podržavaju zakon kažu da očekuju da će biti blokiran u nižim sudovima, dok se budu borili do Vrhovnog suda.

Ohrabreni novim konzervativnim sudijama koji su ušli u Vrhovni sud SAD, protivnici abortusa u više američkih država pokušavaju da ospore dozvolu za abortus koja važi za celu zemlju. Američke države Kentaki, Misisipi, Ohajo i Džordžija nedavno su odobrile zabranu abortusa od trenutka kada se čuje otkucaj srca fetusa, što može da se desi oko šeste nedelje trudnoće. Zakon u Alabami ide dalje i zabranjuje abortus potpuno.

Borci za prava na abortus su najavili da će krenuti sa tužbama.

XS
SM
MD
LG