Dostupni linkovi

Stefanović u Vašingtonu sa direktorom FBI Kristoferom Vrejom


Nebojša Stefanović

Potpredsednik vlade Srbije i ministar policije Nebojša Stefanović sastao se danas u Vašingtonu sa direktorom FBI Kristoferom Vrejom, koga je upoznao sa bezbednosnom situacijom u Srbiji i regionu. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP), Stefanović je naglasio da je Srbija pouzdan međunarodni partner u borbi protiv svih vidova kriminala i podsetio na učešće policije u međunarodnim akcijama otkrivanja organizovanih kriminalnih grupa u sajber prostoru kao i na ostvarene rezultate u borbi protiv poranja novca.

Stefanović je ocenio da je saradnja policije Srbije i FBI intenzivna i dobra kao i da postoji namera da se ona unapredi, posebno u borbi protiv organizovanog i visokotehnološkog kriminala i terorizma.

Direktor FBI je pohvalio saradnju sa policijom Srbije, zahvalio joj se na brzim reakcijama i brojnim zajedničkim uspešnim aktivnostima i naglasio da ima prostora sa dalje unapređenje, posebno u borbi protiv visokotehnološkog kriminala.

Stefanović i Vrej su istakli da su teme sastanka bile i zajedničke obuke, kao i mogućnosti buduće saradnje Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) srpske policije i Tima za spasavanje FBI, zaključuje se u saopštenju.

Prethodno je Stefanović razgovarao u Vašingtonu sa državnim sekretarom za unutrašnje poslove SAD Kevinom Mekalinenom o unapređenju policijske saradnje dveju zemalјa.

Stefanović i Mekalinen potpisali su Memorandum o razumevanju između vlada SAD i Srbije o unapređenju saradnje u cilјu sprečavanja putovanja terorista i borbe protiv nezakonitih migracija.

Memorandum će omogućiti bržu razmenu informacija o migrantima, ali i onima koji su povezani sa potencijalnim terorizmom ili kriminalnim aktivnostima.

Dvojica zvaničnika razgovarala su i o jačanju kapaciteta srpske granične policije, kao i konkretnim aktivnostima koje mogu doprineti unapređenju obučenosti policijskih službenika MUP-a Srbije na čemu će se, kako su se saglasili, raditi u narednom periodu, navodi se.

Stefanović je upoznao Mekalinena sa konkretnim aktivnostima koje je Srbija preduzela tokom velikog priliva migranata u Srbiju zemlјu 2015. i 2016. godine, istakavši da je uvek postupala humano prema njima.

Stefanović je naglasio da je policija Srbije preduzela i mnogobrojne mere u borbi protiv krijumčarenja i trgovine lјudima, imajući u vidu da se tokom migrantske krize ova kriminalna aktivnost značajno povećala.

Američki državni sekretar za unutrašnje poslove Kevin Mekalinen istakao je tokom sastanka da je ovo dobar korak napred u saradnji policija, ali i da postoji dosta prostora za njeno unapređenje u narednom periodu.

Takođe, on je, kako se navodi, pozdravio odlučnost i spremnost Srbije da se bori protiv iregularnih migracija, potencijalnog terorizma i organizovanog kriminala.

Stefanović je na kraju razgovora pozvao Mekalinena da poseti Srbiju.

XS
SM
MD
LG