Dostupni linkovi

Dogovorena granična tačka između BiH, Crne Gore i Srbije


Granica između Srbije i BiH (ilustrativna fotografija)
Granica između Srbije i BiH (ilustrativna fotografija)

U Sarajevu je danas potpisan Protokol o određivanju tromeđne granične tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije. Protokol su potpisali Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, Dragan Pejanović, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore, i Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Tromeđna granična tačka između BiH, Srbije i Crne Gore biće označena na tromeđi katastarskih opština Đakovići/Zaborak (BiH), Sočica (Srbija) i Povlače (Crna Gora) i nalazi se na mjestu zvanom Zelena Glava.

Biće obilježena na terenu postavljanjem odgovarajuće tromeđne granične oznake, što će podjednako finasnirati sve tri države, a nalazi se u blizini Čajniče (BiH), Priboja (Srbija) i Pljevalja (Crna Gora).

Ministar civilnih poslova Adil Osmanović kazao je da bi današnji čin trebao predstavljati iskorak ka uređenosti državnih granica BiH u skladu sa međunarodnim pravom, s čime su se složili i potpisnici protokola iz Srbije i Crne Gore.

Predstavnici sve tri države naglasili su da je rješavanja graničnih pitanja jedan od prioriteta zemalja Zapadnog Balkana na njihovom putu ka Evropskoj uniji.

Ministar Osmanović je kazao kako se nada da će potpisivanje protokola inicirati i nastavak razgovora sa Srbijom oko rješavanja graničnih pitanja, dodavši da je taj proces stao još 2010. godine, kada su se posljednji put sastale komisije dvije zemlje.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore DraganPejanović je naglasio da je potpisivanje protokola potvrda kvalitetnih susjedskih odnosa tri države, čime se još jednom šalje poruka da zemlje Zapadnog Balkana mogu samostalno zaključivati sporazume sopstvenim pregovaračkim kapacitetima.

“Vjerujem da će potpisivanje današnjeg protokola dodatno podstaći rješavanje ostalih pitanja između naših država i naših obaveza na pristupnom putu prema EU“, dodao je on.

Generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Srbije Veljko Odalović je kazao da je apsolutni vanjskopolitički prioritet Srbije rješavanje otvorenih regionalnih pitanja i regionalna saradnja.

“Svi smo zajedno prepoznali da mnogo regionalnih inicijativa, mnogo pitanja, koja nas sve zajedno dodiruju zaslužuju jedan ovakav pristup u načinu rješavanja. Naravno, i punu saradnju nadležnih tijela, koja rade na kvalitetnim pripremama, političke podrške i ovakvim činovima, gdje ćemo sve to što su otvorena pitanja, izazovi ili neki problemi, koji ponekad znaju da se bespotrebno multiplikuju, stvoriti preduslov za kvalitetniju i mnogo bolju zajedničku saradnju“, naglasio je on.

XS
SM
MD
LG