Dostupni linkovi

Zaev potvrdio rekonstrukciju vlade Sjeverne Makedonije


Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev

Premijer Sjeverne Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev najavio je da će se do početka juna znati koji će funkcioneri biti zamijenjeni na razini države, ali i na lokalnom nivou.

"Biti će promjena i na ministarskom nivou i na nivou direktora (državnih) poduzeća, kao i u partiji iz koje dolazim. Još uvijek sam u fazi razmišljanja, ali imam koncept.;Argumenti za smjenu će biti arogancija, neispunjavanje postavljenih zadataka, agilnost, ili sve ono čime građani nisu zadovoljni, kao i ukazivanja antikorupcijske agencije. Radi se o ljudskim slabostima, a ne o tome tko je kriv, a tko ne", rekao je Zaev.

Promenu ili "čistku" u redovima vlasti, popularno nazvanu "Operacija metla", Zaev je najavio nakon prvog kruga predsedničkih izbora 21. aprila, kada su brojni građani, koji su na parlamentarnim i lokalnim izborima glasali za SDSM, apstinirali zato što su nezadovoljni radom njegove vlade i ponašanjem funkcionera.

Premijer Sjeverne Makedonije najavio je da će ovih dana biti zakazan sastanak sa liderom navećeg koalicijskog partnera, albanske partije DUI, Alijem Ahmetijem, ali i sastanci sa drugim koalicijskim partnerima na kojima će se razgovarati o rekonstrukciji Vlade.

XS
SM
MD
LG