Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tači: Nadam se da će sastanak u Parizu biti bolje pripremljen


Predsednik Kosova Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači ponovio je da je bio neprijatno iznenađen kada je saznao da Berlinski samit nije bio koordinisan sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Tači je to izjavio na sastanku sa amasadorima i šefovima međunarodnih misija na Kosovu, kojima je preneo razočaranje i oko toga što na Berlinskom samitu nije bilo jedinstva EU po pitanju liberalizacije viza za građane Kosova.

Osim toga, Tači je pozdravio to što su Nemačka i Francuska vratile pažnju na Zapadni Balkan, a posebno na proces dijaloga između Kosova i Srbije.

„Visoko cenim dobru volju kancelarke Merkel i insistiranje predsednika Makrona da pitanja Zapadnog Balkana idu napred“, kazao je Tači.

Tači je međutim dodao da „sastanak u Berlinu niti je zatvorio niti je otvorio neku novu ideju ili koncept o mogućnosti postizanja konačnog sporazuma Kosova i Srbije“.

Kako se prenosi iz njegovog kabineta, kao dostignuće tog samita Tači je spomenuo predstojeći sastanak u Parizu 1. jula.

„Nadam se da će sastanak u Parizu biti bolje pripremljen, da će članice EU biti jedinstvenije, da će predstaviti kreativne ideje o tome kako napred i da će sastanak imati supstancu“, istakao je Tači.

Tači je istakao važnost jedinstva država KVINT-e, SAD-a, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije u tom procesu.

„Iskustvo iz prošlosti nam pokazuje da kada je to jedinstvo funkcionisalo, i politička scena na Kosovu je bila jedinstvena i spremna da ide napred“, dodao je on.

Što se tiče zahteva o nastavku dijaloga između Kosova i Srbije, Tači je kazao da se ovaj proces treba finalizovati pravno-obavezujućim sporazumom za obe države.

Što se takse tiče, što je uslov predsednika Srbije Aleksandra Vučića za nastavak dijaloga, Tači je kazao da ta mera treba da ostane na snazi.

Kosovske vlasti su novembra prošle godine uveli taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Samit na inicijativu Angele Merkel i Emanuela Makrona održan je u Berlinu 29. aprila.

XS
SM
MD
LG