Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Evropska komisija usvojila novu strategiju za Središnju Aziju


Sjedište Evropske komisije

Europska komisija je 15. maja usvojila novu strategiju za Srednju Aziju s ciljem stvaranja "snažnijeg, modernijeg i neisključivog partnerstva" s bivšim sovjetskim republikama u centralnoj Aziji koje su "voljne i sposobne" poboljšati odnose.

Dokument od 16 stranica opisuje opće teme onoga što Europska komisija želi postići sa pet bivših sovjetskih republika u Srednjoj Aziji - Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.

Strategija, kojoj nedostaju pojedinosti o konkretnim politikama, ažurira sličan strateški dokument iz 2007. godine.

Poboljšani sporazumi o partnerstvu i suradnji (EPCA) koje je Bruxelles potpisao s Kazahstanom krajem 2015. ostat će "kamen temeljac" angažmana Bruxellesa u regiji, navodi se u dokumentu.

Bruxelles trenutno pregovara o sličnim sporazumima s Kirgistanom i Uzbekistanom.

U strateškom dokumentu također se navodi kako će EU "raditi na rješavanju strukturnih ograničenjau među regionalnoj trgovini i ulaganjima,te podržavati pridruživanje država Srednje Azije Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i promicati održivo povezivanje."

Podrška ljudskim pravima i civilnomdruštvu također je obuhvaćena strateškim dokumentom.

Vijeće obećava da će „EU nastaviti promicati poštivanje ljudskih prava u skladu s međunarodnim standardima, s naglaskom na slobodu izražavanja (uključujući pluralizam medija), slobodu udruživanja, prava žena, prava djece, prava manjina i borbu protiv diskriminaciju, te sprječavanje i iskorjenjivanje mučenja”.

Ostala pitanja obuhvaćena strateškim dokumentom uključuju i procjenu mogućnosti izgradnje transkaspijskog plinovoda ispod Kaspijskog mora koji povezuje Turkmenistan i Azerbajdžan.

XS
SM
MD
LG