Dostupni linkovi

Mijatović: Preispitati nacrt zakona o doživotnom zatvoru


Dunja Mijatović
Dunja Mijatović

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović je u pismu upućenom srpskoj ministarki pravde Neli Kuburović pozvala srpske vlasti da preispitaju nacrt zakona koji uvodi kaznu doživotnog zatvora bez prava na uslovnu slobodu za najteža postojeća krivična dela, prenosi Beta.

U pismu srpskoj ministarki pravde objavljenom danas komesarka Saveta Evrope poziva vlasti da preispitaju nacrt tog zakona, poznat i kao Tijanin zakon, koji se upravo razmatra u Skupštini Srbije.

Mijatović je podsetila da kazna doživotnog zatvora da bi bila u skladu sa članom tri Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja je obavezujuća za Srbiju, mora da ima mogućnost smanjivanja, drugim rečima mora da postoje izgledi za oslobađanje zatvorenika i mogućnost preispitivanja kazne, navodi se u pismu.

Ona je također izrazila zabrinutost zbog odluke vlasti da ne održe javnu raspravu o nacrtu zakona i pozvala ih da to ipak urade.


"Srpske vlasti treba da osiguraju da ova ili bilo koja druga zakonska inicijativa ove vrste bude u potpunosti u skladu sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava", rekla je komesarka u pismu.

Sudijsko veće Višeg suda u Subotici je u junu 2015. je donelo presudu kojom se Dragan Đurić, 34 godišnji mesar iz Zemuna, optužen za ubistvo i pokušaj silovanja 15-godišnje Tijane Jurić iz Bajmoka, 26. jula 2014. osuđuje na 40 godina zatvora.

Ubojstvo devojčice Tijane podignula je na noge javnost u Srbiji gde je zabilježeno više otmica, ali i ubojstava maloletnih osoba.

XS
SM
MD
LG