Dostupni linkovi

Pevači u Gazi protestovali što je Izrael domaćin Evrosonga


Jedan od nastupa na Evroviziji u Izraelu, ilustrativna fotografija

Palestinski pevači u pojasu Gaze protestovali su danas što je Izrael domaćin ovogodišnjeg nadmetanja za pesmu Evrovizije, pevajući u ruševinama zgrade srušene u nedavnom sukobu s Izraelom.

Nekoliko desetina ljudi prisustvovalo je koncertu na mestu gde se donedavno nalazila višespratnica u gradu Gazi koju su izraelski avioni sravnili sa zemljom odgovarajući na raketne napade ekstremista iz Gaze pretprošlog vikenda.

Izrael je domaćin nadmetanja u Tel Avivu ove nedelje, a večeras je prvo polufinale.

Organizatori protesta su rekli da je cilj da se prikaže "imidž Gaze koji odražava (loše) lice Izraela i njegovu rasističku i agresivnu okupaciju", preneo je AP.

Oni su pozvali na bojkot finalne večeri nadmetanja u subotu, podsetivši da se, kako su rekli, "Evrovizija održava u Tel Avivu koji je osnovan na ruševinama palestinskog sela čije su stanovnike iselile izraelske snage 1948. koristeći najgnusnije zločine etničkog čišćenja".

Medju onima koji su slušali koncert bila je majka pokojne medicinske sestre Razan al -Nadžar ubijene izraelskim snajperom dok je pokušavala da pomogne ranjenima tokom masovnih protesta duž granice pojasa Gaze i Izraela, javljaju strani mediji.

XS
SM
MD
LG