Dostupni linkovi

Jemenski pobunjenici kažu da su dronom napali Saudijce


Pobunjeničke snahe Huta, arhivski snimak

Jemenski šiitski pobunjenici Huti, bliski Iranu, saopštili su da su dronom napali Saudijsku Arabiju sa namjerom da pošalju poruku "stop vašoj agresiji" na Jemen, prenosi Associated Press (AP).

Portparol pobunjenika Mohamed Abdel-Salam, kaže da su Huti lansirali seriju napada dronom na saudijsko kraljevstvo.

Kako je naveo za AP: "Ovo je poruka Saudijskoj Arabiji, prekinite vašu agresiju. Naš cilj je da odgovorimo na zločine koji oni svakog dana čine prema jemenskom narodu".

Jemen je od 2015. potpuno razoren brutalnim građanskim ratom u kojem se pobunjenici Huti, koji su okupirali prijestonicu Sanu i veliki dio sjevera zemlje, bore protiv snaga međunarodno proznate vlade kojoj pomaže koalicija koju predvodi Saudijska Arabija.

Prethodno je Saudijska Arabija saopštila da su naftna postrojenja u vlasništvu državne kompanije Aramco bili meta napada, i da je najmanje jedan napad izveden dronovima, malo pošto su jemenski šiitski pobunjenici Huti saopštili da su napali Saudijsku Arabiju.

Saudijska novinska agencija SPA je prenijela izjavu saudijskog ministra energetike Halida al-Faliha koji je rekao da je između 6 i 6.30 sati pumpa za naftu na naftovodu od Istočne provincije do luke Janbu na Crvenom moru napadnuta dronovima.

Prema njegovim riječima, na postrojenju je izbio požar koji je potom ugašen. Transport nafte kroz taj naftovod privremeno obustavljen.

Saudijska državna bezbjednost je saopštila da su istovremeno gađana i dva postrojenja u širem regionu Rijada.

XS
SM
MD
LG