Dostupni linkovi

Sedmoro privedenih zbog napada na Rome u Leskovcu


Ilustracija

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Leskovcu priveli su u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, sedam maloletnih osoba zbog sumnje da su učestvovali u napadima na pripadnike romske nacionalnosti u tom gradu, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

U subotu uveče je policiji u Leskovcu prijavljeno da je nekoliko osoba napalo petoricu mladića romske nacionalnosti kada su igrali košarku u dvorištu jedne osnovne škole, a prijavljen je i slučaj napada na petoricu Roma kod jednog hotela od strane više osoba, navodi se u saopštenju MUP-a.

Policiji je, kako se dodaje, prijavljen i treći događaj, da je na veselju u romskom naselju, više nepoznatih muškaraca napalo nekoliko ženskih osoba romske nacionalnosti. Nakon obavljenih razgovora sa organizatorom proslave i nekoliko gostiju, utvrđeno je da nije bilo napada, kažu u MUP-u.

U saopštenju se dodaje da će protiv sedmoro uhapšenih maloletnika, policija po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Leskovcu, podneti krivične prijave zbog sumnje da su izvršile krivično delo nasilničko ponašanje.

Romska partija saopštila je prethodno da je u subotu uveče došlo do napada na tri romska naselja u Leskovcu gde je reagovala policija.

U saopštenju je navedeno da se oko 50 huligana, naoružanih palicama, nasilno ponašalo u romskim naseljima Sat Mahala, Podrvce i Slavka Zlatanovića u Leskovcu.

Portparolka Romske partije Sanja Šajn zatražila je od države da se obezbede policijske straže u tim naseljima.

"Nedopustivo je ovakvo ponašanje, podržavammo brzu reakciju policije, ali očekujemo i od ostalih nadležnih organa odlučnost u borbi protiv počinilaca ovakvih dela", kaže Sanja Šajn.

Šajn je ocenila da ovakva ponašanja moraju najoštrije da budu sankcionisana i pozvala na uzržanost pripadnike romske zajednice.

"Ovo je drugi za redom napad na tri romska naselja u Leskovcu", navodi Romska partija i dodaje da se ne sme dozvoliti da se ovakva vrsta provokacije pretvori u opšti sukob.

Zorana Mihajlović: Preduzeti mere da se nasilje ne ponovi

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović pozvala je nadležne organe da što pre otkriju počinioce napada na tri romska naselja u Leskovcu i da preduzmu sve potrebne mere da se nasilje ne ponovi.

"Građani moraju da se osećaju sigurno i bezbedno u gradu u kojem žive", saopštila je Zorana Mihajlović i dodala da je svako nasilje nedopustivo, posebno ako je motivisano mržnjom prema pripadnicima manjinskih grupa.

Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, u saopštenju je navela da su Romi kroz istoriju delili dobro i zlo sa Srbima i drugim narodima i da Srbija njihova kuća.

XS
SM
MD
LG