Dostupni linkovi

Uhapšeni predsednik i deo rukovodstva opštine Požega


Protesti u Požegi protiv aktuelne vlasti traju preko godinu dana
Protesti u Požegi protiv aktuelne vlasti traju preko godinu dana

Predsednik opštine Požega Milan Božić i vrh opštinskog rukovodstva uhapšeni su jutros, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Danas u ranim jutarnjim časovima pripadnici MUP-a Srbije, Odseka za borbu protiv korupcije iz Užica, izvršili su pretresanje stana i drugih prostorija vlasništvo Milana Božića, predsednika opštine Požega, Zorice Mitrović, predsednice Skupštine opštine Požega, i Velimira Maksića, načelnika Opštinske uprave Požega, nakon čega su isti privedeni i po saslušanju u svojstvu osumnjičenih, prema imenovanima će biti primenjena mera zadržavanja do 48 sati. Isti su osumnjičeni da su izvrsili više koruptivnih krivičnih dela", rečeno je u MUP-u, a prenosi dnevni list Blic.

Iz MUP-a je saopšteno da su "M.B., Z.M., i V.M. u periodu od 2017. do 2018. godine u četiri postupka nabavki naručioca Opštinske uprave Požega, odobrili plaćanje po računima izdatim od strane izvođača posla, iako navedene usluge i radovi nisu bili izvršeni u trenutku plaćanja, a postupci predmetnih nabavki nisu sprovedeni u skladu sa zakonom."

"Na ovaj način su preduzetničkoj radnji 'Gorski' pribavili korist od 1.360.000 dinara, a Opštinskoj upravi opštine Požega pričinili štetu u tom iznosu", navodi se u saopštenju.

U Požegi više od godinu dana traju protesti građana, koje organizuje Inicijativa za Požegu, a kao glavni razlog navode zloupotrebe i malverzacije aktuelne opštinske vlasti.

Protesti su počeli februara prošle godine kada je odbornička naprednjačka većina na sednici Skupštine opštine donela odluku da se iz budžetskih sredstava kupi nelegalni objekat u vlasništvu predsednice Skupštine opštine Zorice Mitrović, koji je opština trebalo da plati oko 12 miliona dinara. Tada se pobunila grupa građana koja je kasnije osnovala udruženje "Inicijativa za Požegu".

Protestima su uspeli da zaustave ovu odluku, a jedan od osnovnih zahteva je bio smena predsednika opštine. Taj zahtev prisutan je na svim do sada protestima.

Protesti u Požegi su prvi protesti koji su počeli u Srbiji, van Beograda.

XS
SM
MD
LG