Dostupni linkovi

SDA pozvala DF i SBB da zajedno formiraju vlast


Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH

Stranka demokratske akcije (SDA), odnosno članovi njenih organa, razgovarali su u petak u Sarajevu i u ime stranke donijeli odluku da će ići u koaliciju sa Demokratskom frontom (DF) i Savezom za bolju budućnost (SBB), ukoliko svi budu zainteresirani.

Potpredsjednik SDA Safet Softić je na konferenciji za medije izjavio kako je do sada bilo određenih sastanaka s predstavnicima SBB-a i da će organi dviju stranaka održati u narednom periodu zajednički sastanak.

"Svi dosadašnji kontakti su bili nezvanični. Kako će se SBB odnositi prema ovom pozivu, vjerovatno ćemo u narednim danima vidjeti. Otvoreni smo za što širi blok i što veći broj partija", rekao je Softić.

Upitan kako će SDA reagovati ukoliko se SBB ne odazove pozivu, Softić je rekao kako misli da SDA ima kapacitete za formiranje vlasti na državnom i entitetskom nivou.

"SDA dokazuje da u ovom vremenu nema u prvom planu fotelje, nego sigurnost BiH. Jedan od prijedloga je da svaka od tri stranke ima po jedno ministarstvo u Vijeću ministara. SDA je, zarad probosanskog bloka, spremna prihvatiti takvo rješenje", kazao je Softić.

Napomenuo je da je poziv upućen SBB-u i DF-u.

"U ovom periodu ne vidimo razlog da širimo tu koaliciju. Mislimo da bi bilo optimalno da SDA, SBB i DF naprave vlast na državnom i entitetskom nivou", kategoričan je Softić.

XS
SM
MD
LG