Dostupni linkovi

U Nišu održana parada vojske i policije Srbije


Vojno-policijska parada u Nišu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Vojno-policijska parada u Nišu

U Nišu je u petak održana zajednička vežba pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, pod nazivom "Odbrana slobode".

U vežbi je učestvovalo više od 4.000 pripadnika snaga bezbednosti, uz korišćenje više stotina borbenih i neborbenih vozila i pojedinih novih sredstava ratne tehnike koja se uvode u naoružanje.

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, u Nišu je rekao da je prikazano i oko 300 raznih vrsta vozila i 40 aviona i helikoptera. Između ostalih sredstava, prikazani su i tenkovi, borbena vozila pešadije, oklopna vozila Hamer i Lazar, artiljerijski sistemi Oganj i Šumadija, artiljerijska orudja Nora, PVO sistem Pasars i druga oprema iz kompleta naoružanja proizvedenog po projektu opremanja "1.500".

„Javnosti će biti predstavljeni helikopteri Mi-35 i modernizovani tenk T-72, koji su deo vojno-tehničkog sporazuma Ruske Federacije i Republike Srbije“, rekao je Simović na početku parade u Nišu.

Parada je počela intoniranjem himne, a potom su pripadnici 63. padobranskog bataljona izveli skokove sa visine od 2.000 metara.

Vojno-policijskoj paradi prisustvovao je državni vrh Srbije.

"Na impresivan način smo obeležili Dan pobede nad fašizmom. Srbija je slobodna zemlja i nikome neće dozovliti da njena sloboda bude ugrožena", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On se prethodno u Nišu sastao sa komandantima jedinica Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i resornim ministrima, a na sastanku se, kako je rekao, pre svega razgovaralo o bezbednosnoj situaciji u zemlji i regionu.

„Srbija će se ponašati odgovorno, čuvaće mir i stabilnost, ali, iako živimo kao da će 100 godina biti mir, moramo da budemo spremni da se branimo“, izjavio je Vučić nakon sastanka.

On je rekao i da su jedinice vojske i policije sve pripremljenije i opremljenije, a da sve to, kako se izrazio, „treba da služi u svrhu odvaraćanja potencijalnih agresora na Srbiju“.

Vučić je naveo i da je budžet za odbranu nikada veći, što olakšava pozicije jednoj relativno maloj, a nezavisnoj i suverenoj zemlji da vodi nezavisnu politiku. On je najavio i da će se primanja vojnika i policajaca povećavati.

Vučić: Jedinice vojske i policije sve pripremljenije i opremljenije
Vučić: Jedinice vojske i policije sve pripremljenije i opremljenije

Vojni sindikat: Nije trenutak za paradu, nemamo ni za topli obrok

Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić, za RSE kaže da je kao vojnik zadovoljan kada imaju mogućnost da naprave paradu, koja, kako je rekao, "predstavlja krunu njihovog rada". Ipak, ističe da je parada i veliki trošak i da se održava u trenutku u kome vojsku Srbije muče brojni problemi.

Antić za RSE kaže da bi voleo da predsednik Srbije porazgovara sa predstavnicima njegovog sindikata i da ga, kako je rekao, istinito informišu o stanju u vojsci.

„Nas u ovom trenutku muče brojni problemi, počev od osnovnih egzistencijalnih i materijalnih preko toga da se mi susrećemo sa velikim odlivom kadra zato što su nam ljudi nezadovoljni stanjem u vojsci. Uopšte nije bio trenutak, niti sredstva u budžetu omogućavaju da na jedan takav luksuz, jednu takvu manifestaciju koja sve više liči na jedan politički marketing potrošimo tolika novčana sredstva, a da sa druge strane nemamo sredstva za topli obrok, regres i druge potrebe pripadnika vojske“, rekao je Antić za RSE.

Vojna parada održana je povodom Dana pobede na fašizmom.

Prvobitno je bila najavljena za 24. mart, zbog čega su tada u tom gradu već bile urađene pripreme poput pomeranja bandera i rušenja ivičnjaka. Tada je odložena za 9. maj, a onda, naknadno, pomerena za još jedan dan.

XS
SM
MD
LG