Dostupni linkovi

Rekli ste: 'Antifašizam je bio komunistički mit'


Slavljenje Dana pobede ili ruskih simbola?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Slavljenje Dana pobede ili ruskih simbola?

Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom bilo je prilika za različite skupove u Srbiji i BiH, koje su mnogi na društvenim mrežama podržali, dok je znatan broj bio i onih koji su potpuno protiv takvih okupljanja antifašista.

U BiH skupovi u nekoliko gradova. U Sarajevu održan veliki Marš antifašista, svih generacija i iz brojnih gradova. U Banjaluci marš "Besmrtnog puka", na kojem se među partizanskim obeležjima našao i transparent "Jedinstvo srbskih četnika i partizana. Svi smo mi Srbi". ​

Ideali antifašizma i pripadnosti Evropi su u dobroj meri iznevereni, ocenio je predsednik Helsinškog odbora za ljudska prava RS Branko Todorović, konstatujući da su ideje etničkog čišćenja, segregacije i diskriminacije građana zbog etničke i religijske pripadnosti duboko ukorenjene u proteklim godinama i dio javnog života.

Umesto promocije antifašizma, obeležavanje Dana pobede pretvorilo se u javno rehabilitovanje i promociju osuđenih za ratne zločine, ocenili su iz Fonda za humanitarno pravo, nakon što je i u Nišu održana šetnja takozvanog "Besmrtnog puka", koju su predvodili kozaci Balkanske kozačke vojske, bajkeri i penzionisani general Vojske Jugoslavije i haški osuđenik Vladimir Lazarević.

Podrška takvim skupovima heroja - neke su od poruka sa društvenih mreža:

Kontrastavovi su bili na fonu poruke "sramota za Srbiju":

Neki su zaključili:

Da li je antifašizam bio komunistički mit? Šta je uopšte za vas antifašizam i ima li ga danas? Pročitajte šta kažu drugi i uključite se u raspravu:

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG