Dostupni linkovi

Predstavka grupe novinara iz Srbije Evropskom sudu


Grupa javnih ličnosti iz Srbije podnela je predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog negativne medijske kampanje u kojoj su targetirani kao plaćenici, izdajnici i zaverenici.

U predstavci se navodi da je novinarima Tamari Skrozzi, Antoneli Rihi i Vukašinu Obradoviću, kao i građanskom aktivisti Iliru Gašiju povređeno pravo na pravično suđenje, ugroženo im je pravo na slobodno izražavanje i pravo na delotvorni pravni lek, a ujedno im je uskraćeno i pravo na poštovanje privatnog života.

U predstavci se navodi da je tokom maja i juna 2016. godine u Srbiji vođena negativna medijska kampanja od strane provladinih medija protiv podnosilaca predstavke u kojoj su targetirani kao "strani agenti" koji žele da "stvore haos", "sprovedu nasilje", "ubiju premijera".

Podnosioci predstavke su 2016. podneli krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu protiv Dragana J. Vučićevića, glavnog urednika dnevnih novina Informer, Stefana Stamenkovića, predsednika Srpskog sabora Zavetnici, Željka Mitrovića, glavnog urednika Televizije Pink i Igora Marinkovića, glavnog urednika medija Pravda zbog sumnje da su izvršili nekoliko krivičnih dela.

Tužilaštvo je 2017. godine odbacilo prijavu. Prigovor koji je nakon toga podnet Apelacionom javnom tužilaštvu takođe je odbijen. Podnosioci predstavke su podneli žalbu Ustavnom sudu Srbije, koji je istu odbacio.

Nepokretanjem istrage i nekažnjavanjem lica koja su vodila negativnu medijsku kampanju, navodi se u predstavci, država je povredila svoju obavezu koja od države zahteva da preduzme odgovarajuće mere i osigura zaštitu onih koji su izloženi riziku od fizičkih i drugih napada zbog ostvarivanja prava na slobodu izražavanja.

XS
SM
MD
LG