Dostupni linkovi

Beldoks: Film "Na crnoj listi" će biti prikazan


Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldoks" (Beldocs) u Beogradu saopštio je da će film "Na crnoj listi", čija je projekcija bez zvaničnog obrazloženja otkazana u Art bioskopu Kolarac, biti održana u dvorani Sinepleksa Ušće u Beogradu.

Organizatori festivala su podsetili da je taj film, autora Sare Marković i Nikole Dragovića, već imao premeštenu projekciju, nakon što je prošle nedelje zatvorena Dvorana Kulturnog centra po nalogu protivpožarne inspekcije, kada je deo programa festivala izmešten u alternativne prostore.

Film na "Na crnoj listi", koji se nalazi u takmičarskom programu festivala, dokumentarac je o pripadnicima kineske meditacijske prakse "Falun Gong" i njihovom progonu i hapšenju u Beogradu 2014. godine tokom ekonomskog samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, koji oslikava ono što se dešava kada se finansijski interesi stave ispred ljudskih prava, naveli su organizatori.

“Beldocs festival ne veruje u zabrane, cenzuru i ograničavanje slobode govora. Beldocs iznad svega veruje u pravo svakog umetnika na izražavanje svog stava, i tek nakon toga, a ne pre toga, može otpočeti dijalog”, navodi se u saopštenju organizatora.

Na festivalu "Beldoks", koji je otvoren u sredu uveče, publika će do 15. maja moći da vidi više od 100 premijera savremenog dokumentarnog filma.

XS
SM
MD
LG