Dostupni linkovi

Katolički sveštenici moraju da prijave seksualno zlostavljanje


Papa Franja objavio je danas novi zakon kojim se obavezuju katolički sveštenici i časne sestre širom sveta da prijave crkvi svaku sumnju na seskualno zlostavljanje, kao i svako prikrivanje takvih dela od strane nadređenih.

Ocenjuje se da je reč u novom papinom nastojanju da pozove na odgovornost katoličku hijerarhiju zbog neuspele zaštite svojih vernika.

Crkveni zakon, koji je objavljen danas, pruža zaštitu zviždačima a biskupije širom sveta obavezuje da u roku od godinu dana uspostave sistem po kome mogu da se na poverljiv način prijave seksualni napadi. Te prijave moraju da se razmotre u roku od 90 dana.

U zakonu se navode procedure za sprovođenje preliminarnih istraga kada je optuženi biskup, kardinal ili neki crkveni zvaničnik.

Ovaj zakon je direktno izdao papa i njime se vrše izmene u crkvenom, kanonskom zakonu.

Radi se o najnovijem pokušaju pape Franje da odgovori na globalno izbijanje skandala o seksualnom zlostavljanju od strane sveštenika i prikrivanje tih zlodela što je doprinelo narušavanju kredibiliteta Katoličke crkve.

Papa je u uvodu apostolskog pisma naslovljenog "Vi ste svetlost sveta" istakao da seksualno zlostavljanje vređa Boga i nanosi fizičku, psihološku i duhovnu štetu žrtvama.

"Dobro je da se na univerzalnom nivou usvoje procedure koje treba da spreče i da se suprotstave tim zločinima koji izneveravaju poverenje vernika", dodao je papa.


XS
SM
MD
LG