Dostupni linkovi

Vesić: Uvešću u škole obavezan čas o istoriji 9. maja


Izložba u glavnoj pešačkoj zoni Beograda - Knez Mihailovoj ulici

U narednom periodu Grad Beograd će insistirati da svakog 9. maja u svim osnovnim i srednjim školama prvi čas počinje pričama o borbi protiv fašizma, kazao je zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, podsećajući na značaj i ulogu Crvene armije u oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu.

Vesić je tokom obraćanja na otvaranju izložbe "Dan pobede: Herojska vremena" u centru Beograda povodom početka obeležavanja 9. maja – Dana pobede nad fašizmom, rekao da smatra da je uvođenje obaveznog časa istorije važno “kako bismo se borili protiv svih onih koji misle da je moguća revizija istorije”.

“Na žalost poslednjih godina, i to ne samo u Rusiji ili našoj zemlji, pojavili su se oni koji žele da nas uvere da borba protiv fašizma nije bila borba za slobodu čovečanstva, da su žrtve u stvari agresori, a da oni koji su agresori treba da budu shvaćeni kao žrtve”, objasnio je Vesić.

Nenad Popović i Goran Vesić na otvaranju izložbe
Nenad Popović i Goran Vesić na otvaranju izložbe

O reviziji istorije i odnosima Rusije i Srbije su na otvaranju izložbe govorili i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i gosti iz Rusije, predsednik Odbora za socijalnu politiku Saveta Federacije Valerij Rjazanski i predsednik Odbora za spoljnu politiku Konstantin Kosačov.

“Sutra ću sa svojim kolegom Rjazanskim učestvovati u maršu ‘Besmrtni puk’, kao što su pre 70 godina naše dede bili zajedno u ratnim redovima. Ima sve više pokušaja od strane onih koji su bili na pogrešnoj strani istorije da izmene istoriju i sebe predstave kao pobednike. Naša je obaveza da im ne poklonimo našu istoriju i ove fotografije u centru Beograda tome služe”, rekao je Kosačov.

Otvaranju izložbe sa motivima ratnih fotografija Srbije i Beograda tokom Drugog svetskog rata prethodio je sastanak u Vladi Srbije Nenada Popovića sa Rjazanskim i Kosačovim. Teme sastanka bile su bilateralne veze Srbije i Ruske Federacije, kao i učešće ruskih gostiju na sutrašnjoj paradi povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom.

XS
SM
MD
LG