Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Papa u Skoplju: Multietnički i multireligijski sastav vaše najveće blago


Papa u Skoplju
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Papa u Skoplju

"Vaša zemlja je most između Istoka i Zapada i mesto gde se slivaju mnoge kulturne struje, gde se ujedinjuju mnoge karakteristike ovog regiona", rekao je poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja u obraćanju državnicima, diplomatskom koru i predstavnicima građanskog društva u vili predsednika Severne Makedonije u Skoplju.

"Istorijska svedočanstva iz njene vizantijske i otomanske prošlosti, monumentalne tvrđave na planinama i divni ikonostasi u starim crkvama, dokazuju hrišćansko prisustvo još od vremena apostola i izražavaju bogatu hiljadugodišnju kulturu koju je zemlja nasledila", dodao je papa.

Papa služio misu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Poglavar Rimokatoličke crkve doputovao je u jednodnevnu posetu Severnoj Makedoniji u utorak, 7. maja, a na prijemu dobrodošlice u predsedničkoj vili Vodno istakao je i važnost mirnog suživota brojnih nacija i religija na ovom prostoru koji se stvara decenijama.

"Ovo kulturno blago je samo ogledalo vašeg najcenjenijeg i najvažnijeg nasleđa - a to je multietnički i multireligijski sastav vašeg naroda, plod bogate istorije i kompleksnih odnosa u prošlim godinama. Ova mešavina etničkih i religioznih kultura i pripadnosti bila je razlog da se dođe do mirnog i trajnog suživota, u kome su zasebni identiteti mogli da se izraze i razvijaju a da ne budu negirani, ugnjetavani ili diskriminisani od drugih", zaključio je.

​Papa je istakao da su ove zasebne karakteristike od velikog značaja na putu ka što bržoj integraciji sa evropskim zemljama.

"Nadam se da će se ova integracija razviti pozitivno za celi region Zapadnog Balkana i da će se, zajedno sa integracijom, razvijati i poštovati različitosti i osnovna prava", naglasio je.

Papa Franja, koji boravi u jednodnevnoj zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji, susreo se sa šefom države Đorđem Ivanovim i sa premijerom Zoranom Zaevim i njihovim porodicama.

Nakon državničkog dela posete, uputio se u Spomen kuću Svete Majke Tereze, koja je rođena u Skoplju 1910. godine. Papa se pognutom glavom pomolio pred spomenikom Majke Tereze i položio cveće, a sa njim su bile četiri časne sestre koje pripadaju redu koji je Majka Tereza osnovala. U spomen kući papa se sastao sa predstavnicima verskih zajednica i grupom građana.

Papa se pognutom glavom pomolio pred spomenikom Majke Tereze i položio cveće
Papa se pognutom glavom pomolio pred spomenikom Majke Tereze i položio cveće

Posle boravka u spomen kući Majke Tereze, papa se papamobilom uputio ka centralnom skopskom trgu Makedonija, gde je služio misu kojoj su prisustvovale hiljade građana iz Severne Makedonije i iz svih država u regionu i šire.

Za vreme papine posete u Skoplju su na snazi do sada neviđene bezbednosne mere, stotine policajaca su na ulicama, a centar grada je zabranjen za saobraćaj. Vlada je proglasila neradan dan za državnu administraciju.

Poseta od istorijskog značaja

Papina poseta je istorijska i, između ostalog, predstavlja neku vrstu podrške evropskom integracionom putu Severne Makedonije, ističu analitičari.

Bivši diplomata Blagoj Zašov kaže da papa dolazi u važnom trenutku, a to je period u kojem je, prema njegovom mišljenju, država uspela rešiti neke međunarodne sporove.

"Papa je veliki državnik koji, iako se smatra da vodi samo Rimokatoličku crkvu, istovremeno ima uticaj u evropskim i svetskim krugovima na rešavanju raznih sporova i teških pitanja koja se javljaju širom sveta. I Balkan je takav teren za koji njegov dolazak može pomoći da se neke stvari reše na bolji način nego u prošlosti", kaže Blagoj Zašov.

Zašov ne očekuje da papa pošalje direktne političke poruke, jer je, kako dodaje, vešt diplomata.

"On je veliki diplomata i možda neće požuriti da sada nešto kaže, ali verujem da će, ako ne sada, kasnije javno ili putem kontakata sa svetskim državnicima spomenuti naš doprinos rešavanju otvorenih pitanja sa našim susedima", kaže Zašov.

Premijer Zoran Zaev najavio je posetu pape kao istorijsku i naveo da za Severnu Makedoniju dolaze bolja vremena.

"Ta čast koju primamo, da je Sveti Otac upravo u našoj zemlji, biće shvaćena kao ohrabrenje da budemo bolji ljudi, da pomognemo sebi, da vidimo pozitivnu stranu, da izgradimo prijateljstvo i da održimo duh prijateljstva i da ohrabrujemo sve nas da dolaze bolja vremena. Za nas je ova poseta afirmacija celom svetu, ali i prilika da se pokažemo kao dobri domaćini", rekao je Zaev.

Severna Makedonija je 42. zemlja koju papa posećuje od kako je 2013. ustoličen za poglavara Rimokatoličke crkve.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG