Dostupni linkovi

Cortizo pobjednik predsjedničkih izbora u Panami


Laurentino Cortizo
Laurentino Cortizo

Laurentino "Nito" Cortizo (Kortizo), politički veteran koji je stekao obrazovanje u Americi, pobijedio je na neizvjesnim predsjedničkim izborima u Panami, objavio je izborni tribunal poslije prebrojavanja 95 odsto glasova, prenosi Reuters.

Kortizo je u pobjedničkom govoru pozvao na nacionalno jedinstvo. On je osvojio trećinu glasova na izborima koji imaju samo jedan krug i koji su ukazali na podijeljenost društva.

"Danas je pobijedila Panama i danas je, više nego ikada ranije, potrebno da se snage u Panami ujedine", rekao je bivši ministar poljoprivrede u govoru pred svojim pristalicama.

On je tokom kampanje obećao da će očistiti politiku nakon korupcijskog skandala u koji je bila umiješana brazilska inženjerska firma Odebrecht (Odebreht) i curenja "panamskih papira" sa detaljima o utaji poreza koju su preko ove zemlje vršili bogataši iz čitavog svijeta.

"Haos je završen. Javni fondovi pripadaju javnosti i oni su svetinja", rekao je Cortizo.

On stupa na dužnost 1. jula i moraće da pronađe ravnotežu u odnosima sa Washingtonom i Pekingom, nakon što je odlazeći predsjednik Juan Carlos Varela (Huan Karlos) uznemirio SAD uspostavnjanjem diplomatskih odnosa sa Kinom, koja je sada drugi najveći korisnik Panamskog kanala.

Drugoplasirani na izborima je Romulo Roux (Ru), koji je dobio samo dva procenta glasova manje. On oklijeva da prizna poraz i izjavio je da je utvrdio određene neregularnosti u nekim glasačkim oblastima.

XS
SM
MD
LG