Dostupni linkovi

Poziv vlastima da zabrane skup protiv vlasnika pekare u Borči


Plakati sa pozivom na novo okupljanje protiv vlasnika pekare "Roma" u Borči
Plakati sa pozivom na novo okupljanje protiv vlasnika pekare "Roma" u Borči

Stranka slobode i pravde saopštila je danas da je Borča izlepljena plakatima sa pozivom na novo okupljanje "ultranacionalista" ispred pekare "Roma", čiji je vlasnik Albanac Mon Đuraj, i pozvala nadležne da skup zabrane.

Zamenica predsednika te stranke Marinika Tepić pozvala je na konferenciji za novinare ministra policije Nebojšu Stefanovića da zabrani taj skup, ukoliko je prijavljen, ili da ga spreči ako nije.

"Ukoliko se to ne desi - smatraćemo da se sve dešava u saglasju sa vrhom vlasti", rekla je Tepić i učesnike tog skupa nazvala "režimskim i honorarnim patriotama", prenosi Beta.

Ona je rekla da je u stalnom kontaktu sa Đurajem, koji je zabrinut ne samo za svoju pekaru već i za svoju porodicu.

Tepić je rekla da joj je on preneo da sugrađani koji ga javno podržavaju to ne smeju da sada čine iz straha.

Na slikama plakata koji je podeljen novinarima piše "Protest" uz poruku "Gde nema poštovanja - nema ni poslovanja".

Incijativa mladih za ljudska prava: Država da stane na put progonu pekara iz Borče

Na plakate sa pozivom na novo okupljanje protiv vlasnika pekare "Roma" u Borči, u nedelju, 5. maja, reagovala je i Inicijativa mladih za ljudska prava i pozvala Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i tužilaštvo da hitno reaguju i spreče zastrašivanje Đuraja.

Kako se navodi u saopštenju, ti plakati su se pojavili dan nakon što je održana akcija "Burek solidarnosti u Borči", a skup je zakazan za 10 časova u nedelju ispred pekare.

"Inicijativa zahteva od MUP-a da zaštiti građane u nedelju pri ovom okupljanju koje predstavlja nastavak kampanje progona i povredu slobode izražavanja nacionalne i etničke pripadnosti. Ponavljamo da nadležno tužilaštvo mora što pre reagovati i procesuirati sve koji su prethodnih nedelju dana podstrekivali, organizovali i učestovali u kampanji zastrašivanja nad vlasnikom pekare 'Roma', a koje je svoju kulminaciju imalo prethodne subote praktičnom okupacijom pekare i pokušajima da ona prestane sa radom", navodi se u saopštenju.

Inicijativa je ocenila da hitnu reakciju policije i tužilaštva moraju pratiti poruke mira i solidarnosti predstavnika izvršne vlasti i drugih političkih aktera, a ne govor mržnje prema albanskoj zajednici u Srbiji.

"Najnoviji takav primer je izjava ministra odbrane Aleksandra Vulina koji je u svom novom zahtevu za 'hitnim razgraničenjem' kao rešenjem za pitanje Kosova, albanski narod nazvao 'šiptarima'. Ministar Vulin je nakon skandalozne izjave i relativizacije nasilja ministra Stefanovića postao šampion u uvredljivim izjavama tako što je nakon najave predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Ragmija Mustafe da će Vulina tužiti, prokomentarisao da najavu tužbe shvata kao 'kompliment za doslednost i upornu borbu za istinu'", dodaje se.

Prošle subote, nekoliko desetina desničara okupilo se ispred pekare Roma u Borči, noseći srpske zastave i skandirajući parole o Kosovu, a na automobil vlasnika pekare stavili su svinjsku glavu i izlepili plakate.

Do toga je došlo zato što je brat vlasnika, koji je bio zaposlen u pekari, objavio na fejsbuku fotografiju iz 2017. na kojoj rukama pokazuje dvoglavog orla, nacionalni simbol Albanaca.

Vlasnik pekare Mon Đuraj se ogradio od ponašanja svog brata.

XS
SM
MD
LG