Dostupni linkovi

Izrael vazdušnim napadom odgovorio na rakete iz Gaze


Ilustrativna fotografija

Militanti iz Gaze ispalili su desetine raketa na Izrael koji je na to odgovorio vazdušnim napadom u kojem je pogiunuo jedan Palestinac.

Minstarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je stradali Palestinac imao 22 godine, a još nije poznato da li je jedan od militanata ili civil, prenosi Glas Amerike.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu će razgovarati sa šefovima obaveštajnih službi o tenzijama koje traju već drugi dan.

U petak je Izrael napao Gazu iz vazduha, i u tom napadu poginulo je dvoje pripadnika Hamasa. Kao povod za napad je navedena paljba iz Gaze koja je ranila dvoje izraelskih vojnika.

Zvaničnici u Gazi kazali su da su posle izraelskog vazdušnog napada evakuisane škole.

Napadi su se dogodili nekoliko dana pre nego što muslimani započnu proslavu meseca Ramadana, a Izraelci obeleže Dan nezavisnosti.

Poslednji žestoki sukobi desili su se krajem marta 2019.

Posle raketiranja iz Gaze krajem marta, Egipat je pokušao da posreduje u prekidu vatre između Hamasa i Izraela.

Hamas je saopštio da je njegov lider iz Gaze Jejha Al Sinvar otputovao u Kairo kako bi pokušao da se dogovori o prekidu vatre.

U Gazi živi oko dva miliona Palestinaca, koji decenijama trpe zbog izraelske blokade i smanjenja strane pomoći. Nezaposlenost je 52 odsto, a siromaštvo je u porastu.

Izrael, s druge strane, tvrdi da je blokada neophodna da Hamas ne bi dobijao oružje.

XS
SM
MD
LG