Dostupni linkovi

Trump i Putin razgovarali o mogućem novom nuklearnom sporazumu


Vladimir Putin i Donald Trump prilikom summita u Helsinkiju 16. jula 2018.
Vladimir Putin i Donald Trump prilikom summita u Helsinkiju 16. jula 2018.

Američki predsjednik Donald Trump telefonom je razgovaro sa ruskim liderom Vladimirom Putinom duže od sat vremena u petak, saopštila je Bijela kuća.

Kako je navedeno, razgovarali su mogućnosti postizanaja novog nuklernog sporazuma, denuklearizaciji Sjeverne Koreje i političkoj situaciji u Venecueli.

Portparol Bijele kuće, Sarah Huckabee Sanders je novinarima rekla da su Trump i Putin razgovarali o mogućnosti novog mulitlateralnog nuklernog sporazuma između SAD, Rusije i Kine, ili o produženju aktulenog strateškog sporazuma o zabrani upotrebe nuklernih raketa serednjeg dometa poznatog kao INF.

Sander je rekla da je razgovor trajao duže od sat vremena i da su se takođe kratko osvrnuli na istragu specijalnog zastupnika Roberta Muellera o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016.

Kako je rekla, ta tema je diskutovana u kontekstu činjenice da se istraga okončala.

"Razmatrali su nuklerni sporazum, i novi i produženje, kao i mogućnost održavanja razgovora sa Kinom o tome" rekla je Sanders.

"Razgovarali su o trgovini i činjenci da je razmjena povećana između dvije zemlje od kada je Trump na dužnosti predsjednika. Razgovarano je i o Sjevernoj Koreji, Ukrajini i Venecueli-jedan ukupno pozitivan razgovor" rekla je portparolka Bijele kuće, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG