Dostupni linkovi

Zbog Brexita, torijevci i laburisti kažnjeni na lokalnim izborima


Premijerka Theresa May

Engleski glasači frustirani ćorsokakom oko Brexita, kaznili su Konzervativnu partiju premijerke Therese May, kao i glavnu opozicionu Laburističku stranku na lokalnim izborima, pokazuju prvi rezultati objavljeni u petak.

Rezultat izbora održanih u četvtak, pokazuju još jednom koliko je Britanija podijeljena oko odluke o napuštanju EU, donesene na referendumu 2016., navodi Reuters.

To je u prvoj reakciji priznala i sama premijerka Theresa May. Kako je rekla, rezulat izbora, koji su, kako kaže, "bili veoma teški" za njene torijevce su pokazali frustraciju građana Brexitom.

Kako je ocijenila, rezulati ukazuju da zemlja treba da izađe iz odlaganog procesa izlaska iz Evropske unije.

"Ovo je teško vrijeme za našu stranku, i ovi izborni rezulatati su simptom toga" rekla je May obraćajući se pristalicama u Velsu.

"Postoji jednostavna poruka sa jučerašnjih izbora, i za nas i za Laburističku stranku: samo nam isporučite Brexit."

John McDonnell iz Laburističke stranke takođe je konstatovao:

"Poruka sa lokalnih izbora za sada je 'Brexit-riješte to'. Poruka je primljena".

Sa samo malo više od polovine glasova za lokalna vijeća u Engleskoj, Konzervativna stranka je izgubila 551 vijećnika, a Laburisti 73, pokazuju prijevremeni rezultati.

Glavni dobitnik gubitka dvije vodeće stranke u Britaniji su pro-EU Liberal-demokrate, koje su osvojile 354 vijećnika do sada, i koji su saopštili da se nadaju da će ostvariti još bolje rezulate na izborima za Evropski parlament 23.maja.

Dobar rezulat na loklanim izborima ostvarili su i Zeleni, koji se takođe zalažu za drugi referendum o Brexitu, a koji su dobili 68 vijećničkih mjesta.

Nezavisni kandidati do sada su osvojili 251 mjesto, navodi Reuters.

XS
SM
MD
LG