Dostupni linkovi

Dodik pozdravio tursku gardu sa 'merhaba asker'


Recep Tayyip Erdogan sa Miloradom Dodikom I Šefikom Džaferovićem u predsjedničkom kompleksu u Ankari, 2. maja 2019.
Recep Tayyip Erdogan sa Miloradom Dodikom I Šefikom Džaferovićem u predsjedničkom kompleksu u Ankari, 2. maja 2019.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potpisali su u četvrtak u Ankari revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i Bosne i Hercegovine.

Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari, tokom koje je Dodik počasnu gardu pozdravio na turskom jeziku s „merhaba asker“, delegacija BiH održala je sastanak s Erdoganom, a nakon toga i održan je i sastanak delegacija Turske i BiH.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd - Sarajevo, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dijela puta koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je na konferenciji za novinare kako Ugovor o slobodnoj trgovini omogućava povećani obim saradnje između dvije zemlje i značajan posticaj za razvoj Bosne i Hercegovine.

"Izrazili smo zahvalnost što smo imali priliku budemo ovdje i svjedočimo visokom razumijevanju u raznim segmentima naše saradnje. Razgovori su bili iscprni i korektni. BiH i Turska na bilateralnom planu nemaju otvorenih pitanja, a imaju najveći broj bilateralnih sporazuma. Očekujemo da završimo i druge protkole, kao što su oni na polju energetike", rekao je Dodik.

Naveo je, kako je i prvi formalni dogovor o izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd, šansa za razvoj cijelog regiona, ali i Turske.

Podsjetio je kako Turska podržava eurotatlantski put BiH, jer je i sama članica NATO saveza.

„Želim izraziti zadovoljstvo što je Erdogan čuo naše razlike u pogledu pristupa koji imamo u BiH i zbog čega se to dešava. Neophodno je što prije formirati vlast kako bi nastavili saradnju, ali i kako bi omogućili s nastavkom realizacije bitnih pitanja, kao što je i saradnja s NATO-om. A što se tiče o članstvu u NATO, to je javnosti poznato s obzirom na razlike koje imamo u BiH", zaključio je predsjedavajući bh. Predsjedništva.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je rekao nakon sastanaka sa članovima Predsjedništva BiH da Turska snažno podržava evropske integracije, a posebno put BiH ka priključenju NATO savezu.

Prema njegovom mišljenju u BIH je potrebno što prije formirati vlast. Podsjetio je kako je potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini koji će doprinijeti trgovinskoj razmjeni od milijardu eura.

"Autoput Sarajevo - Beograd će doprinijeti razvoju cijele BiH. Zato smo danas potpisali i Memorandum o razumijevanju. Razgovarali smo i o oblastima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo podsticati privatne kompanije da posluju i ulažu u BiH. Radimo na jačanju veza na polju kulture i ljudskih odnosa", kazao je turski predsjednik.

Sa članovima Predsjedništva BiH, prema njegovim riječima razgovarao je i o regionalnim i međunarodnim temama, a posebno o razvoju regionalne saradnje na Balkanu.

"Što se tiče trilateralnih odnosa BiH, Turske i Srbije istakli smo da želimo ostvariti i te sastanke što prije."

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva Šefik Džaferović borave u službenoj posjeti Ankari.

XS
SM
MD
LG